Cum te ajută dansul să slăbești: ce beneficii au zumba, dansul contemporan sau baletul pentru minte și talie

Ca activitate fizică, dansul este în mod obișnuit mai distractiv decât exercițiile convenționale și poate oferi chiar un cadru pentru interacțiune socială.
  • Publicat:
Cum te ajută dansul să slăbești: ce beneficii au zumba, dansul contemporan sau baletul pentru minte și talie
Foto: shutterstock

Deși se recomandă să faci mișcare în fiecare zi, află că nu e musai să mergi la sală și să ridici greutăți. În plus, dacă nu te atrag genul acesta de antrenamente, îți va fi destul de greu să te ții de ele pe termen lung, ba chiar vor începe să ți se pară plictisitoare sau dificile. Unii cercetători au descoperit, totuși, că dansul poate fi o modalitate eficientă de a slăbi. Ca activitate fizică, dansul este în mod obișnuit mai distractiv decât exercițiile convenționale și poate oferi chiar un cadru pentru interacțiune socială.

O meta-analiză recentă, publicată în PLOS ONE, în care s-au evaluat dovezi aduse de 10 studii care au investigat beneficiile dansului pentru persoanele supraponderale și obeze a ajuns la această concluzie. În urma analizei s-a arătat că persoanele care practicau în mod regulat dansul au înregistrat îmbunătățiri ale indicelui de masă corporală (IMC), circumferinței taliei, procentajului de grăsime corporală și kilogramelor de grăsime pierdute în comparație cu persoanele care nu dansau.

În studii, au fost incluse numeroase forme de dans, inclusiv dansul aerobic, de majorete, dans creativ, Zumba, dans bhangra, dans tradițional, jocuri video de dans, dans în linie și dans simplificat.

Cu excepția dansatorilor în linie, care dansau timp de 5 zile pe săptămână, și a dansatorilor bhangra, care dansau de două ori pe săptămână, toți ceilalți participanți la studiu aveau trei sesiuni de dans pe săptămână. Sesiunile de dans variau între 40 și 90 de minute. Toate studiile au durat cel puțin 4 săptămâni, majoritatea au durat 3 luni, iar una a durat un an.

Dansul ar putea fi mai bun decât alte forme de exerciții

Un program de exerciții de succes constă în a-l respecta încă din momentul în care iei decizia să-l începi, iar dansul ar putea veni cu o notă de divertisment care să te ajute să te ții de el.

Dansul oferă suficientă plăcere pentru a fi luat în considerare drept o opțiune de exercițiu pentru persoanele interesate să își îmbunătățească sănătatea fizică. Poate oferi beneficii suplimentare în afara îmbunătățirii IMC-ului, precum îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresul, oferind beneficii suplimentare pentru sănătatea mentală.

Care este cel mai benefic tip de dans?

Dar care este cea mai bună formă de dans pentru persoanele care își doresc să își îmbunătățească sănătatea și să slăbească? Simplu: acela care îți place, astfel încât să te ții de el pe termen lung și să fii consecvent. Ar trebui să alegi o formă de dans din care să îți formezi o rutină.

Dansul de salon este o opțiune excelentă pentru persoanele mai în vârstă sau pentru cei care caută ceva cu intensitate mai mică. De asemenea, este excelent pentru îmbunătățirea echilibrului, posturii și sănătății cardiovasculare.

Zumba, care, în mod obișnuit, încorporează antrenamente alternând ritmuri rapide și lente, este o formă de antrenament de mare intensitate care poate ajuta, de asemenea, o persoană să rămână alertă mental. Ca bonus, Zumba ajută la reducerea stresului și crește nivelul de serotonină, hormonul care te face să te simți bine.

Baletul este o modalitate excelentă de a lucra forța musculară, echilibrul, postura și rezistența cardio.

Dansul modern/contemporan este un alt stil benefic din motive similare baletului, dar dansul contemporan îi determină pe dansatori să se ridice și să se așeze de pe podea, ceea ce construiește agilitate și forță de bază mai bună.

Clasa de dans cardio este cea mai populară pentru că sprijină pierderea în greutate, rezistența cardio, echilibrul, agilitatea, coordonarea și memoria. Participanții la o clasă de dans cardio parcurg între 3.000 și 5.000 de pași într-o sesiune de 50 de minute.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân