Supă de pui cu găluște pufoase din griș – cel mai bun leac pentru răceală

  • Publicat:
Supă de pui cu găluște pufoase din griș - cel mai bun leac pentru răceală
Sursa foto: Shutterstock

Când simți că te încearcă o răceală, pune repede de-o supă de pui cu găluște. Această supă delicioasă este excelentă la gust și are efecte miraculoase pentru sănătate.

E adevărat că supa nu e nici pe departe vreun așa-zis medicament antiviral, deci nu distruge niciun virus, dar poate ameliora semnificativ simptomele date de infecție. Mai precis, nasul înfundat, durerile de cap și de gât.

De asemenea, o supă de pui cu găluște are efect benefic și asupra stării psihice. Mai multe studii arată că acest preparat consumat în caz de răceală sau gripă are proprietăți reconfortante, ca urmare a efectului placebo. Cu alte cuvinte, credem că ne face bine supa și, ce să vezi, chiar ne simțim mai bine!

Nu trebuie uitat însă și de complexul de vitamine, minerale, proteine și grăsimi bune din supă. Combinația de carne de pui cu legume din belșug și pătrunjel proaspăt este excelentă pentru susținerea imunității.

Iată cum să prepari supă de pui cu găluște pufoase și fragede din griș.

Rețetă de supă de pui cu găluște: ingrediente, preparare

Ingrediente pentru o oală de supă de 2,5 litri:

  • 2 pulpe de pui cu spate (caută carne mai grasă, galbenă, pentru că acea grăsime îi dă supei gustul delicios)
  • 1 ceapă albă
  • 3-4 felii de rădăcină de țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • 4-5 morcovi subțirei
  • 1 ardei gras galben
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • sare, piper (după gust)
  • 1 ou, 1 praf de sare, puțin piper măcinat, 1 praf de bicarbonat și 2 linguri de griș (pentru 8 găluște)
  • 2 căței de usturoi și o mână de tăiței (opțional)

Mod de preparare:

Pune pulpele întregi într-o oală și acoperă cu apă rece până sus. Adaugă puțină sare și lasă oala pe foc mare până începe să se formeze spumă. Redu focul și adună această spumă cu o spumieră, ca să fie supa limpede.

Adaugă în oală ceapa curățată întreagă, țelina, păstârnacul, ardeiul gras tăiat pe jumătate și pătrunjelul rădăcină.

Lasă oala la foc mic spre mediu până când carnea de pui aproape că se desprinde de os și legumele sunt bine fierte (aproximativ 1 oră).

Cum faci găluștele de griș: bate un ou într-un castronel, pune puțină sare, piper și un vârf de cuțit de bicarbonat (acest ingredient le face pufoase și împiedică întărirea lor), apoi adaugă grișul și amestecă bine cu furculița.

Nu pune verdeață în găluște, pentru că vor avea o culoare neplăcută, verzuie! Găluștele trebuie să fie galbene.

Compoziția de găluște nu trebuie să fie foarte tare, dar nici să curgă – trebuie să fie cremoasă. Acoperă castronelul cu o farfurie și lasă-l la frigider 15-20 de minute.

Scoate legumele fierte și carnea din oală și adaugă morcovul întreg sau tăiat rondele. Mărunțește carnea de pui în bucățele pe gustul tău și pune-le din nou în oală, pe foc mic, pentru 20-25 de minute, ca să aibă timp să fiarbă morcovul. Poți să mai completezi cu apă caldă – nu vei „dilua” supa, pentru că grăsimea din pielița de pui menține gustul.

Scoate compoziția de găluște de la frigider și pune câte o linguriță (umezită în prealabil) în supa de pui. Acestea se vor umfla și vor „fura” din gustul supei în cele 7-8 minute în care le lași în oală, pe foc. Tot acum e momentul să pui o mână de tăiței (dacă vrei ca supa să fie mai consistentă) și 2 căței de usturoi dați de răzătoare (dacă vrei o supă mai aromată).

La final, potrivește de sare și piper și oprește focul. Presară peste supă pătrunjelul proaspăt tocat mărunt și acoperă cu capac. Servește supa caldă, nu foarte fierbinte, altfel durerile de gât se vor accentua, ca urmare a arsurilor produse la nivelul mucoasei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân