Tratament rapid și eficient pentru nasul înfundat

Nasul înfundat îți dă bătăi de cap? Vezi care sunt posibilele cauze și ce tratamente rapide te pot ajuta să respiri din nou bine!
  • Publicat:
Tratament rapid și eficient pentru nasul înfundat

Sezonul rece e sinonim cu virozele respiratorii, ale căror simptome neplăcute, printre care și nasul înfundat, îți pot perturba activitatea profesională sau de acasă, precum și somnul. Nu le lăsa să-ți strice buna-dispoziție: ia măsuri din timp!

Imediat cum apar primele semne de răceală sau gripă – dureri în gât, congestie nazală, dureri de cap, tuse, febră –, ia atitudine și ține-le în frâu cu remedii și medicamente OTC eficiente.

O supă caldă de pui este cel mai la îndemână remediu anti-răceală. E adevărat, supa în sine nu are impact asupra virusurilor, dar ameliorează simptomele specifice infecțiilor virale. Concret, poate combate congestia nazală, hidratează organismul și ameliorează durerile în gât. În plus, vitaminele și mineralele provenite din legumele folosite în compoziția supei sprijină activitatea sistemului imunitar.

O altă sursă prețioasă de substanțe nutritive se regăsește în smoothie-urile de fructe și legume proaspete. Atenție însă: lactatele trebuie evitate, deoarece îngroașă mucusul și îngreunează expectorația!

La fel de eficiente pot fi și ceaiurile din plante. Cele mai bune ceaiuri pentru nasul înfundat, tuse și dureri în gât sunt cele de cimbru, echinaceea, usturoi, ghimbir, lămâie sau ceapă, scrie webmd

Pentru nasul înfundat poți apela și la inhalații cu ulei esențial de mentă, cimbru sau eucalipt. Tot ce trebuie să faci este să torni apă fierbinte într-un castron, să adaugi câteva picături de ulei esențial, să-ți pui un prosop peste cap și să stai cu fața deasupra aburului. Inhalațiile ajută la deschiderea pasajelor nazale și fluidizează mucusul.

De ajutor pot fi și compresele calde așezate pe frunte, care ajută la decongestionarea nasului. La fel de eficiente sunt dușurile sau băile fierbinți – aburul subțiază mucusul și reduce inflamația, facilitând astfel respirația.

Un alt remediu ceva mai greu de pus în practică de toată lumea și cam neplăcut constă în irigația  (spălătura) nazală cu apă sărată fără iod sau bicarbonat de sodiu.

Se dizolvă o linguriță de sare sau de bicarbonat într-o cană cu apă filtrată la temperatura camerei, se ține capul înclinat deasupra unei chiuvete și, cu ajutorul unui irigator special, se introduce soluția salină într-o nară, după care se apasă ușor pe irigator, pentru ca soluția să iasă pe cealaltă nară – procedeul se repetă și pentru cealaltă nară. Dezavantajele acestei proceduri: efectul benefic nu este rapid, nici de durată,  iar apa sărată poate duce la iritații ale căilor nazale.

O soluție mult mai igienică, rapidă, eficientă și cu rezultate de durată este spray-ul nazal decongestionant pe bază de clorhidrat de xilometazolină, care acționează în doar 5 minute și își menține efectul benefic până la 10 ore!

Această substanță duce la îngustarea vaselor de sânge din pasajele nazale, reduce inflamația și, astfel, ușurează respirația și combate senzația de cap îngreunat.

Totodată, datorită acidului hialuronic din compoziție, mucoasa nazală este protejată și hidratată, deci nu există riscul să te confrunți ulterior cu senzația de nas uscat.

Recipientul cu pompiță ușurează experiența utilizatorului și, datorită formulelor inovatoare cu proprietăți antibacteriene, previne acumularea bacteriilor.

Astfel de spray-uri decongestionante sunt recomandate în tratamentul de scurtă durată (3-7 zile) al răcelii, gripei și sinuzitei, dar este foarte important să fie folosite conform instrucțiunilor pentru o eficiență ridicată.

Iată care sunt pașii corecți: scoate capacul protector, amorsează flaconul înainte de utilizare, apăsând de mai multe ori până când spray-ul iese cu un jet constant, ține flaconul în sus, introdu duza în nară și apasă pompa o dată. În momentul pulverizării trebuie să inspiri pe nas. Repetă procedeul și pentru cealaltă nară.

După utilizare, acoperă capacul de protecție. Încearcă să nu îți sufli nasul și să nu strănuți imediat după folosirea spray-ului, ca să „reții”substanța activă la locul cu pricina, unde să își facă simțite efectele benefice.

Ca să previi transmiterea virusurilor, folosește doar tu flaconul și clătește duza după fiecare utilizare.

Dacă simptomele nu se ameliorează după 7 zile, ia legătura cu medicul pentru un control amănunțit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”