Cum „repari” mâncarea în care ai pus prea multă sare. 5 trucuri eficiente

  • Publicat:
Cum „repari” mâncarea în care ai pus prea multă sare. 5 trucuri eficiente
Foto: Shutterstock

Ciorba-i gata, la propriu și la figurat… Ce te faci dacă ai scăpat prea multă sare în ea? Sau dacă nu ai luat în calcul conținutul de sare dintr-o conservă de roșii pe care ai pus-o în ciorbă și acum e potroacă? Sperăm că nu e cazul tău, dar dacă ți se întâmplă asta vreodată, să știi că există soluții!

Nu arunca la gunoi mâncarea prea sărată, pentru că sunt câteva trucuri pentru a-i corecta gustul. Iată-le pe cele mai eficiente!

Citește și: Secretul chiftelelor suculente și fragede la cuptor. Ingredientul care trebuie pus în compoziție ca să nu fie tari

Adaugă apă ca să echilibrezi gustul sărat

Una dintre cele mai simple metode de a scăpa de excesul de sare din mâncare, în special când vorbim de ciorbe, tocănițe sau sosuri, este să adaugi o ceașcă de apă sau de supă stock (nesărată, firește!).

Începe cu o cantitate mică și adaugă până când gustul e așa cum trebuie.

Dacă ai pus prea multă sare pe carnea la grătar sau preparată la cuptor, din nou, apa te salvează! Clătește foarte rapid carnea sub jet de apă rece, apoi tamponeaz-o cu un prosop de hârtie.

Citește și: Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari

Drege mâncarea sărată cu un ingredient acid

Pentru a echilibra gustul sărat din mâncare, o altă variantă este să adaugi un ingredient acid, cum ar fi oțetul, sucul de lămâie sau câteva cuburi de roșii proaspete ori un sos de tomate nesărat.

Nu folosi din prima o cantitate mare, ci ajustează pe măsură ce guști din mâncare, altfel riști ca mâncarea sărată să devină… acră. 

Acest truc poate fi aplicat în cazul unor preparate precum sosuri, supe, paste, tocănițe, dar și salate.

Citește și: Cum întârzii ofilirea salatei în frigider. 5 trucuri EFICIENTE de pus în practică

Ai scăpat prea multă sare? Pune zahăr în mâncare!

Un ingredient dulce adăugat în mâncarea prea sărată este un alt truc eficient care îți salvează preparatul.

Zahărul alb sau brun, siropul de arțar și mierea sunt astfel de exemple. Începe cu o linguriță și vezi pe parcurs dacă e nevoie de mai mult.

Mai ales în mâncărurile cu roșii, un pic de zahăr e chiar indicat, pentru a le tăia din aciditate.

Completează cu mai multe ingrediente

Dacă nu-ți surâde niciuna dintre soluțiile de mai sus, poți opta pentru varianta în care adaugi în mâncare mai multe ingrediente, cum ar fi legume sau orez, ca să diminuezi gustul sărat.

Sigur, asta înseamnă că vei avea o cantitate mai mare de mâncare, dar măcar nu o vei arunca la gunoi pentru că e prea sărată.

Plus că poți păstra la congelator mâncarea în exces. Spre exemplu, sarmalele gătite se păstrează foarte bine la congelator până la 10 luni. Așa că dacă ai făcut prea multe sarmale, împachetează-le pe cele rămase și le poți mânca oricând ți-e poftă în lunile următoare.

Citește și: Cum să păstrezi avocado proaspăt mai mult timp

Cartoful absoarbe sarea în exces

Varianta rapidă și fără prea mari bătăi de cap, dar asupra căreia nu prea se pune toată lumea de acord, este și adăugarea unui cartof curățat, lăsat întreg, în oala de mâncare prea sărată, fie că e ciorbă sau tocăniță.

La finalul preparării, cartoful se scoate din mâncare. Se spune că excesul de sare ar fi absorbit în cartoful respectiv datorită amidonului din compoziție, echilibrând astfel gustul mâncării.

Sursa: thespruceeats.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: