Adevărul despre clătirea orezului în apă rece. La ce ajută și când NU este indicată?

  • Publicat:
Adevărul despre clătirea orezului în apă rece. La ce ajută și când NU este indicată?
Foto: Envato

Clătirea orezului înainte de a-l găti este o etapă esențială. Dar v-ați întrebat vreodată la ce ajută, de fapt, clătirea orezului în apă rece? În majoritatea rețetelor unde orezul se numără printre ingrediente se menționează clătirea acestuia. Inclusiv pe pachetele cu orez găsim specificată această mențiune.

Însă unii bucătari și experți în nutriție nu sunt de acord. Aceștia spun că sunt și avantaje, dar și dezavantaje în ceea ce privește clătirea orezului.

Clătirea orezului elimină impuritățile

Unul dintre cele mai importante motive pentru care e bine să clătești orezul înainte să îl gătești e faptul că așa scapi de impuritățile din el, cum ar fi praful sau insectele.

„Clătirea orezului în apă rece elimină reziduurile nedorite, pe care cu siguranță nu vrei să le ai în farfuria cu mâncare”, spune medicul dietetician nutriționist Nichole Dandrea-Russert.

O altă justificare a clătirii orezului ar fi scăderea nivelului de arsenic din acesta, un metal greu toxic atunci când se acumulează în exces în organism.

Numai că, spun reprezentanții FDA, clătirea orezului în apă rece ar avea „un efect minim” asupra nivelului de arsenic.

Citește și: Semne CLARE de intoxicație cu METALE GRELE. Multe provin din alimentele consumate zilnic

Cum elimini arsenicul din orez

În schimb, cea mai bună metodă de a reduce nivelul de arsenic din orez este să îl ții în apă fiartă timp de 5 minute.

Studiile au arătat că pre-fierberea orezului elimină peste 50% din conținutul de arsenic din orezul brun și peste 70% din orezul alb.

De asemenea, se recomandă fierberea orezului într-o cantitate mare de apă (5 părți de apă la 1 parte de orez), ceea ce poate reduce cu 40 până la 60% nivelul de arsenic.

Metoda cea mai eficientă, care reduce cu 80% cantitatea de arsenic rezultată în urma fierberii, este aceea în care orezul este lăsat în apă peste noapte şi mai apoi gătit după reţeta precedentă, cu cinci părţi de apă şi una de orez.

Arsenicul a fost asociat cu apariţia unei serii întregi de probleme de sănătate, incluzând aici bolile de inimă, diabetul sau cancerul, dar şi probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea optimă a organismului.

Clătirea orezului îi scade acestuia valoarea nutritivă

Există însă și dezavantaje ale clătirii sau fierberii excesive a orezului. Cel mai important vizează calitatea nutritivă a orezului.

„Clătirea orezului fortificat îndepărtează și mare parte din vitaminele și mineralele conținute, precum fierul, folații, niacina (vitamna B3), tiamina (vitamina B1). Prin fierberea orezului se pierde 50-70% din conținutul nutrițional.

Totuși, aceste elemente nutritive se regăsesc în multe alte alimente, deci nu este o pierdere majoră”, menționează medicul nutriționist Isabel Maples.

Risotto iese mai bun dacă NU clătești înainte orezul

Dacă te numeri printre cei care preferă să clătească orezul pentru a scăpa de impurități, e bine să știi că acest lucru poate fi un dezavantaj dacă plănuiești să gătești risotto.

Clătirea orezului sub jet de apă rece, timp de 1-2 minute, elimină excesul de amidon, în special în cazul orezului alb. Astfel, risotto nu va mai avea acea textură cremoasă, catifelată, datorată amidonului. Lucru valabil și în cazul pilafului sârbesc sau paella, unde amidonul ajută la „umflarea” bobului de orez și la menținerea texturii aerate, dar lipicioase.

Sursa: thespruceeats.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: