Cum să păstrezi avocado proaspăt mai mult timp. 5 trucuri geniale de pus în practică

  • Publicat:

Află cum să păstrezi avocado proaspăt, fără să se strice, cât mai mult timp! Îți oferim câteva trucuri simple, dar geniale, prin care avocado va rezista mai multă vreme după ce îl cumperi, astfel încât să nu fii nevoit să îl arunci la gunoi.

Adăugat în salate, zdrobit și amestecat cu ceapă și roșii tăiate cubulețe (faimosul guacamole) sau pur și simplu feliat și stropit cu puțină zeamă de lămâie, avocado este un fruct exotic care a intrat în ultimii ani și în regimul alimentar al românilor. Și pe bună dreptate, deoarece este foarte gustos, dar și sănătos!

De ce se oxidează avocado

Înainte să îți spunem cum să păstrezi avocado proaspăt mai mult timp, e important să înțelegi de ce se oxidează pulpa acestuia când este expusă la aer.

Avocado conține o enzimă numită polifenol oxidază. Dacă pulpa fructului este expusă la oxigenul din aer, se produce o reacție enzimatică în urma căreia rezultă un pigment numit malanoidină. Acest pigment îi dă pulpei de avocado culoarea maronie când este expusă prea mult timp la aer.

De aceea, pentru a păstra un avocado proaspăt mai mult timp, mai ales dacă este tăiat, este important să îl depozitezi corect și să ții cont de câteva trucuri.

Cum să păstrezi avocado proaspăt: 5 metode

Avocado este bogat în grăsimi sănătoase și fibre, atât de importante pentru a te feri de probleme precum colesterolul crescut, constipația, cancerul de colon sau alte afecțiuni digestive.

În plus, este foarte sățios, fiind indicat și în curele de slăbire – dar cu moderație, pentru că un fruct de avocado are totuși peste 300 de calorii. 

Tocmai pentru că e destul de caloric și nu e tocmai indicat să mâncăm la o singură masă un avocado întreg, mulți îl tăiem pe jumătate și nu prea știm cum să procedăm ca să nu se strice cealaltă jumătate până îi vine și ei rândul să ajungă în farfurie.

Află mai jos cum să păstrezi avocado proaspăt cât mai mult timp, fie că e întreg, fie că e deja tăiat pe jumătate.

  • Metoda 1: Pune avocado în apă 

În ultima vreme circulă pe TikTok clipuri video în care internauții susțin că scufundarea fructelor întregi de avocado într-un vas cu apă care este ținut la frigider ar ajuta la păstrarea prospețimii acestora până la o lună!

Deși nu contestă că este o metodă care poate prelungi prospețimea fructului, experții de la FDA avertizează asupra pericolului reprezentat de bacteriile care pot fi prezente pe coaja de avocado și care se pot înmulți în condiții de umiditate, cu precădere Listeria și Salmonella.

Într-un raport din 2018 al FDA se arată că peste 17% din cele 1.615 fructe de avocado analizate erau contaminate cu Listeria. Din acest motiv se recomandă ca fructul să fie spălat bine înainte de a fi înlăturată coajă și consumată pulpa de avocado.

De asemenea, s-a descoperit că bacteria periculoasă de pe suprafața cojii de avocado se poate infiltra în pulpa acestuia dacă este ținut mai mult de 15 zile în apă, caz în care simpla spălare a fructului nu este suficientă pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Așadar, scufundarea fructelor de avocado poate fi o metodă de păstrare a prospețimii mai multă vreme, dar trebuie ținut cont și de avertismentele specialiștilor.

  • Metoda 2: Înfășoară avocado în folie alimentară

Dacă ai tăiat deja avocado în jumătate, ideal ar fi să lași sâmburele la locul lui și să acoperi totul foarte bine cu folie alimentară. Astfel, pulpa nu va intra în contact cu aerul și nu se va oxida prea curând.

  • Metoda 3: Stropește avocado cu suc de lămâie

O altă metodă prin care întârzii cu cel puțin o zi oxidarea pulpei de avocado este să stropești jumătatea de fruct rămasă cu puțin suc de lămâie.

E suficient să ungi puțin suprafața acesteia, nu trebuie să o „îneci” în suc de lămâie. Apoi, depozitează jumătatea de avocado într-un recipient care se închide ermetic.

  • Metoda 4: Unge avocado cu puțin ulei

Nu ai lămâie? Folosește ulei! Jumătatea de avocado rămasă poate fi unsă cu puțin ulei pentru a crea acea barieră care previne oxidarea rapidă.

Nu lăsa fructul descoperit – depozitează-l într-un recipient care se închide ermetic, la fel ca în cazul metodei cu sucul de lămâie.

  • Metoda 5: Pune avocado lângă o ceapă

Avocado se înțelege de minune cu ceapa, atât în deliciosul guacamole, dar și când stau unul lângă altul. Pentru a păstra jumătatea de avocado cât mai mult timp proaspătă, pune-o într-o pungă sau într-un recipient, laolaltă cu o jumătate de ceapă roșie tăiată grosier. Ceapa conține compuși sulfurici care încetinesc procesul de oxidare.

Acum știi cum să păstrezi avocado proaspăt mai mult timp, așa că nu-ți rămâne decât să pui în aplicare trucurile de mai sus și să te bucuri de acest fruct delicios și sănătos. Vezi aici 7 rețete cu avocado pentru inspirație! 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: