Ce poți să faci cu laptele expirat – utilizări incredibile la care nu te-ai fi gândit

  • Publicat:

Înainte să arunci laptele expirat la gunoi, citește acest articol. Ai putea descoperi că îl poți folosi în continuare pentru anumite lucruri, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate.

De multe ori uităm laptele în frigider zile întregi după ce l-am desfăcut și constatăm că, atunci când vrem să-l mâncăm cu cereale, de exemplu, a căpătat un miros de acru. Prin urmare, primul gând e să-l aruncăm în chiuvetă. Dar încă mai poate fi folosit!

Dacă este lapte crud, nepasteurizat, îl poți folosi chiar mai mult timp, în numeroase moduri. În schimb, laptele pasteurizat care a început să își schimbe textura, mirosul și gustul nu este sigur pentru consum, locul lui e la gunoi.

Iată ce utilizări inedite poate avea laptele expirat.

Laptele expirat – ce poți să faci cu el?

Îl poți folosi pentru diverse prăjituri. Chiar dacă gustul ușor acru este dezgustător, dacă adaugi lapte expirat în compoziția unor prăjituri, gustul va dispărea. Poți folosi laptele „stricat” la clătite, croissant, biscuiți, banana bread etc.

Adaugă-l în tocănițe, ciorbe sau sosuri. Laptele va îngroșa compoziția, fără să îi schimbe în rău gustul. De asemenea, poate fi adăugat în compoziția dressingurilor pentru salată.

Folosește-l ca marinadă. Laptele conține acid lactic, care frăgezește excelent carnea. Înainte de a o găti, ține bucata de carne în lapte timp de minimum o oră. Poți adăuga lapte și în compoziția clasică de marinadă.

Laptele expirat - ce poți să faci cu el? Utilizări incredibile la care nu te-ai fi gândit
Sursa foto: Shuttrstock

Brânză din lapte expirat

Fă brânză din laptele expirat. Rețeta e foarte simplă.

Ai nevoie de: 1 litru de lapte (poate fi și lapte proaspăt, dar aici vorbim despre laptele „expirat”), 2-3 lingurițe de oțet, 1 linguriță de sare, 1 lingură de smântână.

Preparare: pune laptele într-o oală și las-o la foc mediu. Când laptele ajunge la aproximativ 90 de grade Celsius (este util un termometru), ia oala de pe foc și adaugă oțetul. Amestecă ușor până se „brânzește”. Dacă vezi că nu se separă, mai adaugă puțin oțet sau o lingură de suc de lămâie.

Pune compoziția într-un tifon și stoarce foarte bine. Toarnă brânza într-un castron, zdrobește-o cu furculița până obții textura dorită, apoi adaugă sarea și smântâna. Amestecă din nou ușor și depoziteaz-o la frigider, într-un vas cu capac. Brânza se menține la frigider aproximativ 7 zile.

Rețeta video mai jos:

Laptele expirat, bun pentru plante și pentru piele

Spală-te pe față cu lapte. Acidul lactic îi oferă pielii tale luminozitate și catifelare. Amestecă lapte cu puțină apă și aplică pe față cu o dischetă demachiantă.

Mirosul de acru dispare atunci când îți clătești fața cu apă curată. Poți folosi laptele expirat și în apa în care îți faci baie. Pune 500 de mililitri de lapte în apă, plus 2-3 picături de ulei esențial, iar pielea ta se va simți regește.

Laptele expirat, bun pentru plante. Chiar dacă ție nu îți place gustul de lapte acru, plantele adoră acest lichid. Amestecă lapte cu apă și folosește lichidul pentru a uda plantele de apartament sau roșiile. Calciul din lapte este extrem de benefic pentru rădăcinile plantelor.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/spoiled-milk#bottom-line

https://www.bonappetit.com/story/sour-milk-tips

https://littlethings.com/home/what-to-do-with-spoiled-milk/2623476-3

https://rachfeed.com/8-incredible-uses-spoiled-milk/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: