Clătite umplute cu ciuperci și sos bechamel de post

29.03.2021 | Redactia CSID
Clătite umplute cu ciuperci și sos bechamel de post

Astăzi îți oferim o rețetă grozavă de clătite umplute cu ciuperci și sos bechamel de post. Pot fi servite atât ca aperitiv, cât și ca fel principal, deoarece sunt foarte sățioase. Desigur, dacă nu ții post, poți folosi ouă în compoziția aluatului de clătite, iar sosul bechamel îl poți găti cu unt și lapte. 

Vezi mai jos rețeta de clătite umplute cu ciuperci și sos bechamel de post!

Rețetă de clătite umplute cu ciuperci: ingrediente, preparare

Ingrediente pentru aluatul de clătite:

  • 125 grame făină albă
  • 20 gram făină de năut
  • 10 grame (1 lingură) de amidon alimentar
  • Un praf de sare
  • 300 mililitri lapte de soia sau de ovăz
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă mică tocată mărunt
  • 250 grame ciuperci feliate
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper, după gust

Ingrediente pentru sosul bechamel de post:

  • 3 linguri de ulei
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • Sare, după gust
  • 150 de grame de nuci caju
  • 180 mililitri apă

Mod de preparare:

Sosul bechamel de post:

Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se taie căpățâna de usturoi pe din două și se pun jumătățile pe o foaie de copt, într-un recipient mic (poți folosi un vas pentru tartă sau două forme de brioșe).

Se stropește cu 2 linguri de ulei, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă la copt 50 de minute, până când usturoiul este moale, parfumat și capătă o culoare auriu deschis.

Se pun nucile caju în apă fierbinte și se lasă la înmuiat cel puțin 30 de minute.

Se scurg de apă nucile caju și se pun într-un blender, alături de usturoiul copt, o lingură de ulei de măsline, fulgii de drojdie, sare și 180 ml de apă. Se mixează până se obține o compoziție cremoasă și omogenă.

Sosul rezultat poate fi folosit atât în această rețetă de ciuperci umplute cu ciuperci de post, dar și în musaca de cartofi ori alte mâncăruri vegetariene. Se păstrează sosul bechamel într-un borcan cu capac, la frigider, pentru 3-4 zile. La congelator poate rezista până la 1 lună. Ține cont însă că, atunci când îl încălzești, trebuie să mai adaugi puțină apă sau lapte vegetal ca să-l subțiezi.

Aluatul de clătite:

Amestecă într-un bol făina albă cu făina de năut, amidonul alimentar și praful de sare.

Adaugă treptat laptele de soia sau de ovăz și amestecă bine cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe La final adaugă o lingură de ulei și amestecă. Astfel vei evita lipirea aluatului de tigaie.

Umplutura:

Toacă mărunt ceapa și soteaz-o 2-3 minute, cu un praf de sare, într-o tigaie în care ai pus o lingură de ulei. Adaugă ciupercile spălate, curățate, feliate, usturoiul zdrobit și cimbrul uscat. Amestecă și lasă compoziția pe foc până ciupercile se înmoaie și lichidul se evaporă. La final, potrivește de sare și piper, adaugă 3-4 linguri de sos bechamel, amestecă din nou și dă deoparte de pe foc.

Clătitele:

Pune pe foc mediu o tigaie întinsă nonaderentă. Pentru prima clătită, folosește un spray cu ulei pentru a evita lipirea aluatului.

Când tigaia este bine încinsă, adaugă un polonic de aluat de clătite, mișcă pentru a întinde uniform pe întreaga suprafață.

Când marginile clătitei încep să facă „volănașe”, adică încep să se ridice, folosește o spatulă pentru a o întoarce pe cealaltă parte.

Mai lasă pe foc 1-2 minute sau în funcție de cât de prăjită îți place (dar nici exagerat de mult, pentru că se va arde și nici nu va mai fi la fel de ușor de rulat).

Procedează la fel cu restul aluatului de clătite.

Umple clătitele cu amestecul de ciuperci și sos bechamel, rulează sau împăturește pe jumătate și mănâncă imediat, cât sunt fierbinți. Poftă bună!