Uleiuri esențiale: ce și cum folosim pentru a ameliora anumite simptome

Ne putem relaxa și acasă în perioada pandemiei. Cum facem asta? Avem nevoie în arsenal de uleiuri esențiale care să amelioreze anumite simptome.
  • Publicat:
Uleiuri esențiale: ce și cum folosim pentru a ameliora anumite simptome
Uleiuri esențiale: ce și cum folosim pentru a ameliora anumite simptome

Cu toții am trecut și trecem în continuare printr-o perioadă stresantă, iar activitățile care ne pot ajuta să eliminăm sau să ameliorăm stresul sunt și ele scoase din joc din cauza virusului COVID-19, motiv pentru care ne putem relaxa acasă. Cum facem asta? Ai nevoie în arsenal de uleiuri esențiale.

Cum folosim uleiuri esențiale în aromaterapie?

Uleiurile esențiale se folosesc pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală prin absorbția lor în piele sau prin miros. În timp ce unele pot fi folosite direct pe piele, precum uleiul de arbore de ceai care ajută la reducerea inflamațiilor și acneei, experții susțin că există numeroase tipuri care ajută la îmbunătățirea dispoziției.

Mirosurile sunt cea mai rapidă modalitate prin care dispoziția noastră poate fi afectată- pozitiv sau negativ. Aromaterapia funcționează prin activarea receptorilor nazali, care trimit semnale sistemului nervos și care activează anumite zone din creier precum sistemul limbic, care controlează emoțiile. Fiecare ulei esențiale are proprietăți caracteristice și transmite o varietate de emoții. Există mai multe modalități de practicare a aromaterapiei cu uleiurile esențiale, iar cea mai eficientă este cu ajutorul unui difuzor, dar poți încerca și cu lumânări, spray-uri de cameră, săruri de baie sau prin aplicarea directă pe piele.

Beneficiile uleiurilor esențiale

Din punct de vedere medical, beneficiile uleiurilor esențiale depind de planta din care sunt extrase. De exemplu, anumite ierburi au o capacitate excelentă de a reduce anxietatea și stresul precum lavanda, portocala sau bergamota. Totodată au și potențialul de a ajuta în privința relaxării și îmbunătățirii somnului. Când vine vorba de alergii, uleiurile esențiale sunt un remediu popular, dar acestea nu ajută la prevenirea lor, ci vin doar ca un tratament complementar- mentă, rozmarin, eucalipt. Alte uleiuri precum cel de mentă, lavandă și ghimbir pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și migrenelor. Dar există și mirosuri care le pot agrava.

Cum să ameliorezi anumite simptome cu uleiuri esențiale?

  • Depresie- ulei esențial de trandafir, ylang-ylang sau lemn de santal
  • Anxietate- lavandă, portocală, bergamotă
  • Lipsa energiei- lămâie, mentă, portocală dulce
  • Durere- trandafir, tămâie, salvie
  • Stres- lavandă, salvie, mușețel
  • Oboseală- mentă, eucalipt, rozmarin
  • Insomnie- bergamotă, tămâie, salvie
  • Dureri de cap- mentă, mușețel, lavandă, ghimbir

Pot fi uleiurile esențiale toxice?

Este un aspect de care trebuie să ținem cont și anume că uleiurile esențiale nu se administrează oral, iar asta pentru că uleiul pur esențiale nu este dialuat și poate fi toxic. Întotdeauna citește instrucțiunile de pe ambalajul produsului și mai ales în ce cantitate se folosește pentru a evita iritațiile și alte pericole. Anumite uleiuri esențiale (scorțișoară, arbore de ceai și eucalipt) pot fi fatale pentru animale și copii, chiar și în doze mici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali