Secretul langoșilor pufoși – cum să faci acasă cele mai bune scovergi cu brânză. Nu le poți rezista!

  • Publicat:
Secretul langoșilor pufoși - cum să faci acasă cele mai bune scovergi cu brânză. Nu le poți rezista!
Foto: Shutterstock

Nu trebuie să aștepți târgul de Crăciun ca să savurezi delicioasele scovergi sau langoși cu brânză. Le poți face acasă, sunt foarte ușor de preparat! Toată familia se poate înfrupta din langoșii cu brânză, în compoziția cărora poți „scăpa” și puțin mărar, pentru mai multă aromă.

Unii le știu drept scovergi, alții langoși. Aceste plăcinte sau gogoși turtite umplute cu brânză sărată sunt pufoase, ușor crocante la suprafață și cu un interior cremos și delicios. Deși sunt de origine ungurească, langoșii cu brânză „au prins” și la români, mai ales în Ardeal și Ținutul Secuiesc, precum și în țări precum Grecia sau Turcia.

De regulă se folosește ca umplutură brânza sărată și cremoasă de tip feta, dar poate fi înlocuită și cu telemea, cașcaval, brânză de burduf sau brânză tip halloumi. Pentru un plus de gust, poți adăuga mărar, oregano, busuioc. Poți face și scovergi dulci, umplute cu gem, dulceață sau miere și pudrate cu zahăr. Dacă ții post, poți face turte simple sau cu umplutură de cartofi ori ciuperci.

Rețeta simplă de scovergi cu brânză: ingrediente

Pentru 8 scovergi ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame făină albă
  • 300 grame brânză feta sfărâmată (sau orice tip de brânză îți place)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 8 grame de drojdie uscată
  • 300 ml apă călduță
  • 1 linguriță rasă de sare
  • ulei pentru prăjit
Sursa foto: Shutterstock

Cum se fac langoșii cu brânză

Amestecă într-un castron zahărul, drojdia și apa călduță. Lasă deoparte 10 minute, până când drojdia se activează (face bule mici și se umflă).

În recipientul unui mixer cu spirală (cârlig), adaugă făina, sarea și drojdia activată. Mixează amestecul aproximativ 5 minute. Aluatul trebuie să fie elastic, dar ușor lipicios.

Pune aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și acoperă cu un prosop curat sau folie alimentară. Ține aluatul la căldură între 1 și 2 ore, până când își dublează volumul.

Scoate aluatul din castron și împarte-l în 8 bile egale. Ca să nu ți se lipească aluatul de degete, freacă-te cu puțin ulei pe mâini.

Turtește fiecare bilă și formează cerculețe cu diametrul de aproximativ 10 centimetri. Pune în mijlocul fiecărui cerculeț câte o lingură cu vârf de brânză.

Împăturește langoșii și „sigilează” capetele cu o furculiță. Folosește apoi sucitorul și turtește langoșii cât să capete fiecare aproximativ 15 centimetri.

Pune ulei la încins într-o tigaie adâncă și prăjește langoșii pe rând, câte 3 minute pe fiecare parte. Scoate langoșii pe prosoape de hârtie, ca să absoarbă excesul de ulei. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”