Cum să gătești cotletul de porc la cuptor ca să nu se usuce. Secretele bucătarilor pricepuți: marinada, timpul și temperatura de coacere

  • Publicat:
Cum să gătești cotletul de porc la cuptor ca să nu se usuce. Secretele bucătarilor pricepuți: marinada, timpul și temperatura de coacere
Foto: Shutterstock

Cotletul de porc la cuptor este excelent la dietă, deoarece are foarte puțină grăsime și este o sursă bună de proteine. Totuși, ca să obții un preparat delicios, trebuie să pui în aplicare câteva trucuri. Cotletul de porc trebuie să fie suculent și moale, nu uscat și tare ca o bucată de cauciuc. 

Pentru a nu da greș, ține cont de câteva sfaturi privind marinarea cărnii și temperatura corectă la care se gătește cotletul la cuptor.

Cum prepari marinada pentru cotlet de porc

Pentru marinadă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 căței de usturoi dați prin presă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de paprika sau boia dulce/iute (în funcție de preferințe)
  • sare, piper – câte o jumătate de linguriță
  • zeama și coaja de la o lămâie nestropită

Amestecă toate ingredientele și unge bine bucata de cotlet (1 kilogram, bucată întreagă) pe toate părțile cu marinada obținută.

Pune carnea marinată și restul de lichid într-o pungă sau într-un recipient cu capac și las-o la frigider pentru cel puțin o oră (o poți lăsa și peste noapte), ca să se întrepătrundă toate aromele.

În cât timp și la ce temperatură se face cotletul de porc la cuptor

Cotletul de porc la cuptor va fi fraged, suculent și rozaliu dacă ții cont de 3 aspecte importante: marinada, timpul și temperatura de coacere.

Carnea se scoate de la frigider și se lasă la temperatura camerei 30-60 de minute înainte de a fi gătită.

Dar nu o punem direct la cuptor, ci mai întâi o rumenim pe toate părțile, la foc mare, într-o cratiță, cam 7-8 minute în total. Astfel, cotletul va avea o crustă delicioasă.

Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade Celsius și se introduce carnea rumenită, pusă într-o tavă (plus restul de marinadă din recipient).

Carnea se lasă la cuptor 50 de minute pentru a fi făcută mediu – doar așa va fi suculentă și moale. Dacă ai un termometru de carne, acesta trebuie să indice între 65 și 70 de grade Celsius în mijlocul cărnii.

După ce scoți carnea din cuptor, acoper-o cu folie de aluminiu și așteaptă 10 minute înainte să o feliezi.

Rețetă de cotlet de porc la cuptor, cu cartofi și usturoi 

În afară de o bucată întreagă de cotlet de porc de 1 kilogram mai ai nevoie de 1 kilogram de cartofi mici curățați de coajă și fierți pe jumătate, cam 15 minute (astfel se vor găti în același timp cu cotletul de porc și vor fi fragezi și cu o crustă delicioasă).

Cartofii se asezonează cu sare, piper, rozmarin și se pun în tavă, pe lângă bucata de carne. Se stropesc cu 2-3 linguri de ulei, ca să nu se usuce.

Cotletul de porc la cuptor este delicios alături de cartofi copți, dar pentru a bifa capitolul „masă sănătoasă” prepară și o salată de roșii, castraveți și ceapă. O altă variantă este sosul tzatziki (perfect pentru cartofi) și sosul cu pătrunjel chimicurri (perfect pentru carne), plin de vitamine și minerale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân