Cât timp se lasă carnea la marinat ca să nu se întărească atunci când o gătești. Ingredientele obligatorii dintr-o marinadă

Marinada pentru carne are scopul de a frăgezi friptura și de a o aroma. Află cât timp se ține carnea la marinat și care sunt ingredientele marinadei.
  • Publicat:
Cât timp se lasă carnea la marinat ca să nu se întărească atunci când o gătești. Ingredientele obligatorii dintr-o marinadă
Sursa foto: Shutterstock

Nu există persoană care să nu iubească gustul fraged şi aromat al unei fripturi suculente, însă până a ajunge la acest moment este cale lungă, mai ales dacă eşti începătoare într-ale bucătăriei.

Pentru a culege toţi laurii, este neapărat nevoie să cunoşti arta marinării. Da, este cu adevărat o artă să reuşeşti să-ţi iasă totul perfect cap-coadă!

Fie că te-ai gândit la un piept de pui, un muşchi de vită ori un banal file de peşte, trebuie să cunoşti următoarele reguli de bază înainte de a pune mâna pe cuţit.

Marinada pentru carne – ce scop are?

Scopul marinării cărnii, de oricare fel ar fi ea, este:

1. Să o frăgezească, deci să nu te trezeşti cu bucăţi de cauciuc în gură, pe care cu greu să le poţi mesteca.

2. Să împrumute toate aromele din condimente, astfel încât tu şi invitaţii tăi să fiţi purtaţi fie pe tărâmurile Indiei, prin intermediul unei linguriţe de curry, fie prin Asia, cu ale sale parfumuri de ghimbir şi lemongrass, sau alte continente renumite pentru meşteşugul timpuriu cu astfel de schimburi preţioase.

Nu doar carnea se marinează, ci şi legumele

În regulile de joc ale marinării alimentelor există o vorbă: regulile sunt făcute pentru a fi încălcate!

Deci, nu te limita la carne atunci când vrei să obţii un preparat gustos, ci aplică acest principiu şi la legume sau chiar fructe. Pentru vegetarieni, asta chiar este o veste excelentă!

Marinarea se referă la procesul în sine de introducere a cărnii în compoziţia miraculoasă, iar marinada pentru carne se referă exclusiv la lichidul în care va sta cărniţa pentru câteva ore.

Marinada pentru carne – care sunt ingredientele de bază?

Printre ingredientele care trebuie să se regăsească în marinada pentru carne se numără: uleiul de măsline, ceapa, usturoiul, condimentele (sare, piper, cimbru, rozmarin etc.), sosul de soia, zeama de lămâie, oţetul balsamic şi berea sau vinul (roşu sau alb, după cerinţe).

Desigur, amestecurile variază în funcţie de tipul de carne pe care îl pregăteşti, la fel cum şi timpul poate varia de la câteva minute la câteva ore.

Important e să ştii cum să combini miresmele şi cât să ţii carnea în acest amestec.

Cât timp se lasă carnea la marinat

Timpul de marinare trebuie respectat aproape cu sfinţenie pentru că poate duce fie la un rezultat spectaculos, fie la unul dezastruos.

Mai exact, rişti ori să distrugi textura cărnii, ori să nu ai o bucată de carne fragedă şi pătrunsă de arome, ci una fadă, fără sare şi piper, ori o talpă de bocanc, lipsită de orice fel de gust şi tare ca o gumă Turbo din vremurile apuse.

Prin urmare, ia un pix şi o foaie şi notează-ţi aceste informaţii:

  • carnea de pui sau curcan se ţine la marinat între 2 și 4 ore
  • carnea de vită, oaie sau miel între 4 și 6 ore
  • carnea de porc între 2 și 4 ore (dar poate sta și peste noapte)
  • carnea de vânat (căprioară) şi raţa între 4 și 8 ore
  • peştele întreg între 1 și 2 ore, cel file maximum o oră (eu am lăsat o dorada întreagă doar 15 minute în marinadă și a ieșit perfect)
  • legumele se ţin între 30-60 de minute

Desigur, timpul poate varia în funcţie de prospeţimea cărnii şi vârsta „sacrificatului”. O găină bătrână nu se va da chiar atât de uşor bătută, deci va trebui „îmbăiată” ceva mai mult timp în lichidul aromat.

De asemenea, pentru a ajuta cărniţa să capete textura şi aroma pe care ni le dorim, putem apela şi la mici trucuri, cum ar fi: înţeparea acesteia cu o seringă cu ac gros a marinatei, răzuirea unei portocale sau a unei lămâi şi presărarea cărnii cu aceste mici firicele parfumate, zdrobirea usturoiului şi a cepei, în locul tăierii clasice de tip rondele sau peştişori, pentru că astfel se eliberează mai uşor sucurile şi aromele etc.

În plus, trebuie ţinut cont de faptul că, în cazul cărnii de pui, vită sau porc, aceasta se va cresta, astfel încât sosul să pătrundă mai bine în carne şi pentru a ajuta la păstrarea sucurilor naturale din aceasta.

Nu uita nici de vasele în care laşi la marinat carnea! De preferat să le eviţi pe cele din aluminiu şi să le alegi pe cele din plastic, sticlă sau ceramică. O altă variantă sunt pungile care se închid ermetic, în care să amesteci toată nebunia de condimente cu carne, după care să o pui la rece.

Nu folosi restul de marinadă pe post de sos, mai ales dacă amestecul nu a fost fiert. Te poţi pricopsi cu o toxiinfecţie de toată frumuseţea, având în vedere că bucăţile de carne crudă care au stat în marinată sunt, frecvent, purtătoare de bacterii, până la proba focului.

Un alt sfat preţios este să nu pui carnea pe grătar cu o cantitate mare de marinadă, pentru că, în cazul în care aceasta este făcută cu zahăr sau miere, acestea se vor arde cu uşurinţă și carnea se va carboniza şi nu va avea tocmai gustul pe care ţi-l doreşti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?