Trucul cu apă rece pentru cartofi la cuptor delicioși. Așa ies crocanți și rumeni la exterior, pufoși la interior

  • Publicat:
Trucul cu apă rece pentru cartofi la cuptor delicioși. Așa ies crocanți și rumeni la exterior, pufoși la interior
Foto: Paula Rotaru

Ține cartofii în apă rece 60 de minute înainte să îi faci la cuptor. Sunt 4 secrete pentru a obține cartofi la cuptor delicioși. Află care sunt!

Dacă ți-e poftă de cartofi la cuptor, trebuie să pui în aplicare acest truc simplu, dar foarte eficient. Cartofii vor fi fragezi și pufoși la interior, dar crocanți și frumos rumeniți la exterior. Sfatul e valabil și în cazul cartofilor prăjiți în baie de ulei, dar îți recomandăm să nu îți faci un obicei din a-i consuma prea des, pentru că – deși sunt delicioși – au multe calorii.

Apa rece este secretul cartofilor la cuptor apetisanți. Află de ce și cât timp trebuie să ții cartofii în apă rece înainte să îi gătești!

Ține cartofii în apă rece înainte să îi faci la cuptor 

Pentru a obține cartofi la cuptor apetisanți, ține-i în apă rece, după ce îi cureți și îi tai (felii mai groase sau cubulețe), între 30 de minute și o oră.

În acest timp, amidonul de la suprafața cartofilor este „spălat” de apă și astfel vor căpăta nuanța rumenă dorită.

În plus, dacă ții cartofii în apă rece, nivelul de umiditate se modifică în interiorul cartofilor, aceștia devenind astfel fragezi și pufoși la interior (pentru că interiorul se va găti mai lent), dar crocanți la exterior.

Cât timp și la ce temperatură se coc cartofii

După ce ai scos cartofii din apa rece, neapărat elimină excesul de lichid tamponându-i cu prosoape de hârtie.

Între timp, pornește cuptorul la 220 de grade Celsius, ca să fie deja fierbinte în interior când introduci cartofii.

Peste cartofi, adaugă ulei de măsline, sare și piper și amestecă bine cu mâinile.

În loc de ulei de măsline poți folosi ulei de floarea-soarelui sau alt tip de ulei care are un punct ridicat de ardere, cum ar fi cel de avocado sau susan. În schimb, sunt contraindicate uleiurile cu punct scăzut de ardere, precum cel de alune, semințe de in sau ulei din germeni de grâu.

Alte condimente care pot fi folosite sunt pudra de usturoi sau de ceapă, paprika, chili, rozmarinul sau cimbrul uscat.

Întinde cartofii condimentați pe o tavă de cuptor pe care ai pus hârtie de copt.

Ai grijă să nu înghesui cartofii în tavă, altfel nu se vor coace uniform.

Cartofii se lasă la cuptor pentru 35-40 de minute, la 220 de grade Celsius, fără să îi acoperi cu folie de aluminiu.

Aceștia trebuie să se rumenească la suprafață, să aibă o culoare aurie, dar furculița să intre ușor în ei. Cartofii la cuptor se potrivesc de minune cu faimosul sos grecesc tzatziki – vezi aici rețeta. 

În concluzie, reține 4 lucruri importante pentru a obține cartofi la cuptor delicioși: 1) ține-i în apă rece, 2) preîncălzește cuptorul, 3) usucă bine cartofii cu prosoape de hârtie și 4) nu înghesui cartofii în tavă.

cartofi la cuptor in tava
Foto: Paula Rotaru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: