Vinete pentru toate gusturile! Ce preparate delicioase poți găti din alimentul-vedetă al finalului de vară

Vinete pentru toate gusturile! Ce preparate delicioase poți găti din alimentul-vedetă al finalului de vară
Sursa foto: Shutterstock

Este un fruct consumat sub formă de legumă și vine tocmai din India. Există într-o varietate de peste 20 de soiuri/culori, cea mai gustoasă și mai des folosită fiind varianta mov-vineție.

Se poate prepara într-o multitudine de rețete, de la aperitive până la desert. La noi se consumă mai ales sub formă de salată și face parte, alături de brânza cu roșii, din identitatea noastră culinară. Este vorba despre vânătă, alimentul-vedetă al finalului de vară! Cu ea, cu salata de vinete, cucerești inima oricărui român.

Citește și: Câtă ceapă se pune la salata de vinete. Greșeala pe care mulți o facem și strică gustul salatei

Dar să nu credeți că doar noi o iubim. Vânăta a devenit un simbol al bucătăriei mediteraneene. Coaptă la foc iute, tocată mărunt și frecată cu ulei, asta e rețeta mioritică. Același preparat este numit pompos de francezi „caviar de vinete”, iar dacă punem și o linguriță de pastă de susan avem varianta libaneză, adică „Baba Ganoush”.

În Maroc, crema de vinete are chimen, coriandru și ardei iute, se numește Zaalouk și se mănâncă cu lipie. Tot la capitolul aperitive putem include chipsurile de vinete, la fel de crocante și gustoase precum chipsurile de cartofi.

Rețetele savuroase pe bază de vinete nu se opresc aici! Cine nu a auzit de „Parmigiana di melanzane”, un fel de lasagna cu straturi consistente de vinete, mozzarella, sos de roșii și parmezan. Și „Ratatouille” trebuie că vă sună cunoscut, o tocană de legume în care vinetele sunt ingredientul de bază.

Citește și: Cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete cu gogoșari copți. Îți spunem toate secretele, ca să obții o zacuscă de nota 10!

Și pentru că vreau să vă fac poftă, ce ați spune de vinete umplute cu carne, ciuperci, orez sau legume, gătite în tihnă la cuptor… Sau și mai bine o musaca de vinete, care vine din Grecia și a fost adoptată și de noi.

Există și varianta în care vinetele sunt o garnitură pentru carne, merg de minune cu pulpa de miel sau cotletele de berbecuț. Tăiată în felii groase, rumenite în ulei și puse la borcan cu oțet, usturoi și mărar, se transformă într-o variantă delicioasă de murături.

Vinetele s-au infiltrat inclusiv în meniul de desert! Celebrul chef Alain Ducasse are o rețetă de cremă de ciocolată în care vânăta coaptă înlocuiește untul. Asta ca să confirmăm faptul că vânăta este un aliment pentru toate gusturile!

Cât despre valoarea nutritivă, nicio grijă, este bogată în apă, fibre și antioxidanți și are doar 30 de calorii la suta de grame. Cu o singură condiție: să fim zgârciți cu uleiul!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”