Musaca de vinete cu carne tocată de vită – un preparat delicios, cu puțini carbohidrați

25.07.2021
Musaca de vinete cu carne tocată de vită - un preparat delicios, cu puțini carbohidrați
Sursa foto: Shutterstock

Un preparat sățios, low carb, musaca de vinete cu carne tocată de vită! Musacaua aceasta tipic grecească este ca lasagna pentru italieni – la ordinea zilei!  

Rețeta tradițională grecească de musaca de vinete cu carne tocată de vită este bogată în sos de roșii și vinete în loc de foi de paste. Plus un topping delicios de sos bechamel. Nu este o rețetă tocmai rapidă, dar așteptarea va merita efortul din plin.

Iată mai jos rețeta, pas cu pas, de musaca de vinete cu carne tocată de vită, aromată cu oregano și acoperită din plin cu sos bechamel.

Musaca de vinete cu carne tocată: ingrediente

Pentru vinete:

  • 1 kilogram vinete
  • 1 linguriță de sare
  • 2-3 linguri de ulei de măsline

Pentru umplutură:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 700 grame carne tocată de vită
  • 125 ml vin roșu uscat (opțional)
  • 400 grame roșii cuburi
  • 3 linguri de pastă de tomate concentrată
  • 250 ml supă stock de vită (sau apă fiartă cu un cub de concentrat de vită)
  • 2 frunze de dafin
  • 1-2 lingurițe de zahăr
  • 2 lingurițe de oregano uscat
  • O jumătate de linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de sare

Pentru sosul bechamel:

  • 60 grame unt
  • 50 grame făină
  • 625 mililitri lapte
  • Un praf de nucșoară dată pe răzătoare
  • 50 grame parmezan
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de bază de mâncare tip vegeta
  • Piper, după gust

Pentru topping:

  • 20 grame pesmet panko

Cum prepari musaca de vinete cu carne tocată

Feliază vinetele și presară-le cu sare. Lasă-le să „transpire” într-o sită sau pe un tocător 30 de minute (în acest timp poți prepara sosul cu carne și sosul bechamel).

Pune-le pe o tavă cu hârtie pergament și unge-le cu ulei de măsline. Introdu tava la cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute, la 230-240 de grade Celsius, până încep să capete o nuanță arămie și se înmoaie. Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească.

Cum se prepară sosul cu carne:

Încălzește uleiul într-un wok încăpător la foc mare, apoi adaugă ceapa tocată și usturoiul. Sotează 2 minute, apoi adaugă carnea tocată și lasă pe foc mediu până își schimbă culoarea. Adaugă vinul roșu și mai lasă pe foc până se evaporă alcoolul.

Adaugă restul de ingrediente, amestecă, adu la fierbere, apoi redu focul și lasă să fiarbă totul încă 15-20 de minute sau până când obții un sos gros.

Cum se prepară sosul bechamel pentru musaca de vinete cu carne:

Topește untul într-o cratiță pe foc mediu. Adaugă făina și gătește timp de 1 minut, amestecând încontinuu. Adaugă treptat laptele și lasă pe foc 3-5 minute sau până se îngroașă sosul. Ai grijă să amesteci tot timpul. La sfârșit, ia cratița de pe foc și adaugă parmezanul, nucșoara, vegeta și piperul. Lasă să se răcească 5 minute, apoi adaugă oul întreg și gălbenușul și amestecă bine. Acoperă cratița cu un capac.

Cum asamblezi musacaua:

Setează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius.

Pune jumătate din cantitatea de vinete într-o tavă de copt înaltă, pătrată, rotundă sau dreptunghiulară, apoi toarnă toată umplutura cu sos de carne. Pune deasupra restul de vinete, apoi toarnă sosul bechamel și presară pesmetul panko.

Lasă la copt 30-40 de minute sau până capătă o crustă maro-aurie. Lasă să se răcească 10 minute înainte de servire. Poftă bună!

Sursa rețetă: recipetineats.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi