Reţetă de lipie libaneză pentru o şaorma sănătoasă şi delicioasă făcută acasă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Reţetă de lipie libaneză pentru o şaorma sănătoasă şi delicioasă făcută acasă

Învaţă să faci acasă lipie libaneză, din 5 ingrediente. Îţi oferim şi o reţetă delicioasă de şaorma cu pui!

Ţi-e poftă de o şaorma, dar nu găseşti lipie la magazin? Nicio problemă, te învăţăm noi să faci lipie acasă. Este foarte simplu de făcut, mult mai sănătoasă şi mai ieftină decât ceea ce găseşti de obicei în magazine.

Ingrediente pentru lipie libaneză

  • 250 ml apă fierbinte
  • 550 grame făină albă
  • 100 grame unt
  • Un plic de praf de copt
  • O linguriţă de sare

Mod de preparare lipie libaneză

Se amestecă făina cu sarea şi praful de copt. După aceea, se adaugă untul la temperatura camerei şi îl încorporăm în făină cu mâinile, până când aluatul capătă textura pesmetului.

Adăugăm apa fierbinte într-o adâncitură formată în amestecul de faină, dar nu pe toată deodată, şi amestecăm bine cu mâna. Adăugăm treptat restul de apă şi continuăm să frământăm aluatul cu mâinile timp de câteva minute.

Când aluatul este neted şi nu se mai lipeşte de degete, înseamnă că este gata. Se acoperă aluatul cu folie de plastic şi se lasă „la odihnit” timp de 30 de minute.

După expirarea timpului, scoatem aluatul din folie, ne pudrăm mâinile cu puţină făină şi rupem o bucată de mărimea unei mingi de tenis. Cu un sucitor, întindem bucata de aluat până obţinem o foaie subţire.

Punem o farfurie peste foaia de aluat şi tăiem de jur împrejur cu o rolă, pentru a obţine o lipie rotundă şi uniformă. Se îndepărtează excesul şi se repetă procesul cu restul aluatului.

Lipia se coace într-o tigaie întinsă, încălzită la foc mediu. Când apar bule pe suprafaţa acesteia, e vremea să o întoarcem pe cealaltă parte, cu grijă, pentru că este foarte fragilă. O întoarcem din nou pe cealaltă parte şi când capătă culoare pe ambele părţi înseamnă că e gata.

Reţetă de şaorma de pui în lipie libaneză

Ingrediente pentru 2 şaorma:

  • 700 grame piept de pui
  • O linguriţă de boia dulce sau iute
  • O linguriţă de pudră de usturoi
  • O linguriţă de curry sau turmeric
  • O linguriţă de amestec condimente pentru şaorma
  • Zeama de la o lămâie
  • Sare, după gust
  • Salată verde creaţă
  • 3 roşii feliate
  • Puţină varză albă/roşie tocată
  • 3 linguri de maioneză cu usturoi
  • 3 linguri de maioneză picantă
  • 2 castraveţi muraţi tăiaţi bastonaşe
  • 4 linguri de ulei
  • O ceapă tăiată julienne

Mod de preparare şaorma de pui în lipie libaneză

Se taie puiul în fâşii subţiri. Peste pui se adaugă 2 linguri de ulei, zeama de lămâie şi condimentele. Se amestecă bine şi se acoperă bolul cu folie alimentară. Se lasă la marinat cel puţin o oră sau peste noapte.

Într-o tigaie preîncălzită, adăugpm 2 linguri de ulei şi punem puiul marinat. Amestecăm uşor şi lăsăm la prăjit, la foc mediu, timp de aproximativ 10 minute. Se scoate puiul şi se pune într-o farfurie curată.

Se întinde sosul picant de maioneză peste lipie, se pune puiul în mijlocul lipiei, apoi câteva felii de roşie, câţiva castraveciori muraţi, puţina varză, salată creaţă, ceapă şi împachetam şaorma. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: