Varza: 9 beneficii uimitoare pentru sănătate

  • Publicat:
Varza: 9 beneficii uimitoare pentru sănătate

Varza este foarte nutritivă și bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Unele cercetări sugerează că poate avea beneficii pentru sănătate care includ susținerea digestiei și sănătatea inimii, printre altele. 

Iată 9 beneficii surprinzătoare pe care le are varza pentru sănătate, toate susținute de studii:  

Varza este plină de nutrienți 

Chiar dacă varza are foarte puține calorii, are un profil de nutrienți impresionant.

De fapt, doar 1 cană, sau 89 de grame de varză verde crudă conține:

  • Calorii: 22
  • Proteină: 1 g
  • Fibre: 2 g
  • Vitamina K: 56% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 36% din doza zilnică recomandată
  • Acid folic: 10% din doza zilnică recomandată
  • Mangan: 6% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina B6: 6% din doza zilnică recomandată
  • Calciu: 3% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
  • Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată
  • Varza conține și cantități mici de alte micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.

După cum se poate observa în lista de mai sus, este bogată în vitamina B6 și acid folic, ambele esențiale pentru multe procese importante în organism, inclusiv metabolismul energetic și funcționarea normală a sistemului nervos.

În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși de sulf.

Antioxidanții protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care au un număr impar de electroni, ceea ce îi face instabili. Când nivelul lor devine prea ridicat, pot dăuna celulelor tale.

Varza este în special bogată în vitamina C, un antioxidant puternic care poate proteja împotriva bolilor de inimă, anumitor tipuri de cancer și a pierderii vederii.

Poate ajuta la menținerea inflamației sub control

Inflamația nu este întotdeauna ceva rău. De fapt, organismul tău depinde de răspunsul inflamator pentru a se proteja împotriva infecțiilor sau pentru a accelera vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o leziune sau infecție.

Pe de altă parte, inflamația cronică ce apare pe o perioadă lungă de timp este asociată cu multe boli, inclusiv bolile de inimă, artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale.

Legumele crucifere precum varza conțin mulți antioxidanți care pot reduce inflamația cronică.

De fapt, un studiu din 2014 efectuat pe adulți tineri cu vârste între 20 și 40 de ani a arătat că un consum mai mare de legume crucifere ar putea reduce anumiți markeri sangvini ai inflamației.

Un alt studiu mai vechi, efectuat pe peste 1000 de femei, a arătat că cele care au consumat cele mai mari cantități de legume crucifere au avut niveluri considerabil mai scăzute de inflamație, în comparație cu cele care au consumat cele mai mici cantități.

Sulforafanul, kaempferolul și alți antioxidanți găsiți în această grupă remarcabilă de plante sunt probabil responsabili pentru efectul lor antiinflamator.

Varza este plină de vitamina C

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care îndeplinește multe roluri importante în organism.

De exemplu, este necesară pentru a produce colagen, cea mai abundentă proteină din organism. Colagenul oferă structură și flexibilitate pielii și este crucial pentru funcționarea corectă a oaselor, mușchilor și vaselor de sânge.

În plus, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul non-hemic, tipul de fier găsit în alimentele de origine vegetală.

Mai mult, este un antioxidant puternic. De fapt, a fost cercetată extensiv pentru calitățile sale potențial anticancerigene.

Vitamina C protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi, care au fost asociate cu multe afecțiuni cronice, inclusiv cancer.

Datele sugerează că o dietă bogată în alimente bogate în vitamina C este asociată cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.

Chiar dacă sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina impactul acestei vitamine asupra prevenirii cancerului, este cert că vitamina C joacă un rol cheie în multe funcții importante ale organismului.

În timp ce atât varza verde, cât și cea roșie sunt surse excelente ale acestui antioxidant puternic, varza roșie conține semnificativ mai mult.

O cană (89 g) de varză roșie tocată conține 56% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, cantitatea găsită într-o portocală mică.

Ajută la îmbunătățirea digestiei

Dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea digestivă, varza bogată în fibre este o opțiune excelentă.

Această legumă crocantă este plină de fibre insolubile prietenoase cu intestinul. Fibra insolubilă ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin adăugarea de volum la scaun și promovarea mișcărilor intestinale regulate.

În plus, este bogată în fibre solubile, care cresc numărul de bacterii benefice din intestin. Acest lucru se datorează faptului că fibrele sunt principala sursă de combustibil pentru speciile prietenoase precum Bifidobacteriile și Lactobacilii.

Aceste bacterii îndeplinesc funcții importante precum protejarea sistemului imunitar și producerea de nutrienți critici precum vitaminele K2 și B12.

Varza ar putea să contribuie la menținerea sănătății inimii tale

Varza roșie conține compuși puternici numiți antocianine. Aceștia îi conferă acestei legume delicioase culoarea mov vibrantă.

Antocianinele sunt pigmenți vegetali care fac parte din familia flavonoidelor.

Multe studii au descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în acest pigment și un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu din 2013 care a inclus 93.600 de femei, cercetătorii au descoperit că cele care consumau mai multe alimente bogate în antocianine aveau un risc mai mic de atac de cord.

O altă analiză a 15 studii de observație a avut constatări similare, raportând că creșterea consumului de flavonoide a fost asociată cu un risc semnificativ mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.

Creșterea aportului de antocianine alimentare ar putea reduce tensiunea arterială și nivelurile de colesterol LDL (rău).

Inflamația joacă un rol major în dezvoltarea bolilor de inimă, iar efectul protector al antocianinelor împotriva acesteia se datorează probabil calităților lor antiinflamatorii.

Varza conține peste 36 de tipuri diferite de antocianine, făcând-o o alegere excelentă pentru sănătatea inimii.

Ar putea să scadă tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială afectează mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume și este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Medicii sfătuiesc adesea pacienții cu tensiune arterială ridicată să reducă aportul de sare. Cu toate acestea, dovezi recente sugerează că o creștere a aportului de potasiu dietetic este la fel de importantă pentru scăderea tensiunii arteriale.

Potasiul este un mineral și electrolit important de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Una dintre principalele sale sarcini este de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin contracararea efectelor sodiului în organism.

Potasiul ajută la eliminarea excesului de sodiu prin urină. De asemenea, relaxează pereții vaselor de sânge, ceea ce reduce tensiunea arterială.

În timp ce atât sodiul, cât și potasiul sunt importante pentru sănătate, dietele moderne tind să fie prea bogate în sodiu și prea sărace în potasiu.

Varza roșie este o sursă bună de potasiu, oferind 9% din doza zilnică recomandată într-o porție de 2 căni (178 g).

Ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol

Colesterolul este o substanță grasă, ca o ceară, existentă în fiecare celulă a corpului tău.

Unii oameni cred că tot colesterolul este rău, dar este esențial pentru funcționarea corectă a organismului.

Procese critice depind de colesterol, cum ar fi digestia corespunzătoare și sinteza hormonilor și a vitaminei D.

Cu toate acestea, persoanele care au un nivel ridicat de colesterol au, de asemenea, tendința de a avea un risc crescut de boli de inimă, în special atunci când au niveluri crescute de colesterol LDL (rău).

Varza conține două substanțe care scad nivelul de colesterol LDL (rău).

Varza este o sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K este o colecție de vitamine solubile în grăsimi care joacă multe roluri importante în corp.

Aceste vitamine sunt împărțite în două grupuri principale.

Vitamina K1 (filochinona): Aceasta se găsește în principal în sursele vegetale.

Vitamina K2 (menachinona): Această formă se găsește în sursele animale și unele alimente fermentate. Este, de asemenea, produsă de bacteriile din intestinul gros.

Varza este o sursă excelentă de vitamina K1, oferind 56% din doza zilnică recomandată într-o singură cană (89 g).

Vitamina K1 este un nutrient cheie care joacă multe roluri importante în corp.

Una dintre principalele sale funcții este de a acționa ca un cofactor pentru enzimele responsabile de coagularea sângelui.

Fără vitamina K, sângele și-ar pierde capacitatea de a se coagula corespunzător, crescând riscul de sângerare excesivă.

Este foarte ușor de adăugat în orice dietă

În plus față de a fi extrem de sănătoasă, varza este delicioasă.

Poate fi consumată crudă sau gătită și adăugată într-o mare varietate de mâncăruri precum salate, supe, tocănițe și salate de varză.

Această legumă versatilă poate fi chiar fermentată și transformată în varză murată.

În plus față de faptul că este adaptabilă la multe rețete, varza este extrem de accesibilă.

Indiferent cum pregătești varza, adăugarea acestei legume crucifere pe farfurie este o modalitate gustoasă de a beneficia de efectele ei pentru sănătatea ta.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân