Varza chinezească (Bok Choy): ce beneficii extraordinare are pentru sănătate

  • Publicat:
Varza chinezească (Bok Choy): ce beneficii extraordinare are pentru sănătate

Bok choy sau varza chinezească, cunoscută științific sub denumirea de Brassica rapa și uneori numită pak choi, este o legumă de culoare verde închisă originară din China. Ca parte a familiei Brassica, seamănă cu alte legume crucifere precum kale, broccoli și varza de Bruxelles. În timp ce este consumat în mod frecvent în bucătăria asiatică, câștigă tot mai multă popularitate și în alte regiuni ale lumii datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Textura crocantă a bok choy și capacitatea sa de a absorbi arome o fac un ingredient perfect în diverse preparate. De exemplu, este adesea folosită în salate, stir-fry-uri și supe, adăugând savoare și o multitudine de nutrienți. Varza chinezească este bogată în nutrienți benefici pentru sănătate, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina K, calciu și acid folic. Când este inclusă într-o dietă echilibrată, profilul său de micronutrienți poate susține funcția imunitară, sănătatea oaselor și a inimii. 

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate pe care le are varza chinezească: 

Poate susține sănătatea oaselor

Multe dintre mineralele din bok choy, inclusiv calciul, fosforul, vitamina K și zincul, pot ajuta la menținerea sănătății oaselor. Oasele sunt principalul loc de depozitare al calciului, contribuind la rezistența și structura lor. Din păcate, organismul nu poate produce singur calciu, așa că acesta trebuie luat din alimentație. Varza chinezească mai conține, de asemenea, cantități mici de zinc și fier, ambele susținând sănătatea oaselor. Zincul joacă un rol semnificativ în producția de colagen, o proteină care se găsește în articulații și în sistemul scheletic, necesară pentru rezistența și structura oaselor. Fierul, pe de altă parte, este esențial pentru metabolismul vitaminei D, importantă în prevenirea osteoporozei.

Poate contribui la sănătatea inimii

Dacă adaugi la o dietă echilibrată varză chinezească, aceasta ar putea contribui la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Leguma verde conține potasiu, magneziu și calciu, toate mineralele care joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. 

Bok choy conține, de asemenea, o doză generoasă de vitamina C, care a fost asociată cu o mortalitate mai mică din cauza bolilor cardiovasculare. 

Poate contribui la controlul greutății

Bok choy are un conținut scăzut de calorii și este bogat în micronutrienți esențiali, susținând bunăstarea generală și eforturile de control al greutății. Datorită conținutului său bogat în fibre și apă este o legumă sățioasă, care poate ajuta la combaterea senzației de foame fără a adăuga multe calorii la totalul zilnic. În plus, joacă un rol în controlul apetitului prin creșterea senzației de sațietate, făcând mai puțin probabil să alegi o gustare mai puțin nutritivă între mese.

Poate reduce riscul de cancer

La fel cu alte legume crucifere, bok choy poate avea proprietăți anti-cancer. Deși aceste proprietăți sunt probabil multifactoriale, multe dintre efectele lor de prevenire a cancerului sunt legate de conținutul lor de glucozinolați. Cercetările actuale au arătat că glucozinolații și produsele lor de descompunere acționează ca mecanisme antiinflamatorii și antioxidante. Cu toate acestea, este necesară continuarea cercetărilor la o scară mult mai mare.

Surse: health.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25849944/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8756059/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30630552/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679237/

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân