Un expert în sănătate a dezvăluit beneficiile potențiale ale consumului unei băuturi speciale în fiecare dimineață timp de o săptămână, numind-o „cel mai puternic medicament al vremurilor noastre” datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Dr. Eric Berg DC, care are 12,8 milioane de abonați pe canalul său de YouTube, a prezentat în detaliu de ce este bine să consumi sucul de țelină timp de șapte zile consecutive.
Cunoscut pentru expertiza sa în dieta keto sănătoasă și postul intermitent, Dr. Berg este și directorul Dr Berg Nutritionals. El a subliniat beneficiile acestui suc cu puține calorii, dar bogat în nutrienți. Cu doar 15 calorii pe care le conțin două tulpini, țelina nu este doar nutritivă, ci și prietenoasă cu silueta. Este o sursă de fibre alimentare, vitamina K și conține cantități moderate de vitamina A și C, calciu și fier. Deși conține puțin sodiu natural, această cantitate este minimă.
Dr. Berg a menționat pe canalul de Youtube că „Țelina este 95% apă, așa că nu conține foarte mulți nutrienți. Un pahar de 450ml de suc de țelină conține puțin folat (B9) și aproximativ 288mg de sodiu. Sucul de țelină conține patru fitonutrienți care au beneficii semnificative pentru sănătate”.
Acești compuși chimici derivați din plante, cunoscuți sub numele de fitonutrienți, acționează ca antioxidanți și oferă o gamă largă de efecte benefice asupra stării de bine. Țelina se remarcă în mod special prin prezența a patru fitonutrienți: 3-n-butilftalidă, apigenină, acid cumaric și kaempferol.
Dr. Berg a explicat beneficiile pentru sănătate pe care le au doi dintre acești compuși. Primul, 3-n-butilftalida, este cunoscut pentru ajutorul său în repararea leziunilor provocate de accidente vasculare cerebrale, refacerea microcirculației și efectele neuroregenerative. Cercetări recente sugerează că acest compus ar putea îmbunătăți disfuncțiile cognitive legate de ischemie și boala Alzheimer în studiile pe animale.
Ischemia este o afecțiune în care o parte a corpului primește un flux sangvin redus, ceea ce duce la lipsa de oxigen în țesuturi. Dr. Berg spune că există și alte beneficii, printre care și proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anti-apoptoză și anti-trombotice.
Al doilea compus, apigenina, este un polifenol intens studiat, găsit în plante precum pătrunjel, ceapă, portocale, cimbru și busuioc. Potrivit Dr. Berg, apigenina acționează ca un relaxant muscular, scade tensiunea arterială și îmbunătățește somnul. Are proprietăți antidiabetice și s-a dovedit utilă pentru persoanele cu amnezie. El a mai adăugat cum capacitatea apigeninei de a reduce inflamația ajută la scăderea tensiunii arteriale prin acțiunea sa de vasodilatator și diuretic, prevenind constricția vaselor de sânge. De asemenea, a spus că sucul de țelină poate ajuta la prevenirea cancerului prin gestionarea reacției organismului la deteriorarea ADN-ului și stresul oxidativ, reducând inflamația și blocând formarea de noi vase de sânge.
Un studiu a arătat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice la persoanele care au băut suc de țelină. Alte cercetări au evidențiat beneficiile sale în combaterea hipertensiunii. Un pacient cu istoric de hipertensiune a observat schimbări pozitive după ce a băut suc de țelină zilnic timp de șase luni. Un studiu de mică amploare a arătat, de asemenea, că extractul din frunze de țelină a redus nivelul glicemiei la adulți prediabetici, atât înainte, cât și după masă.
Între timp, acidul cumaric prezent în țelină oferă multiple beneficii pentru sănătate. Este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, anti-ulceroase și anticoagulante. Expertul a spus: „Ajută la menținerea nivelului sănătos al glicemiei și poate contribui la reducerea inflamației asociate cu artrita.” De remarcat este faptul că încetinește absorbția carbohidraților în intestine și îmbunătățește funcționarea celulelor beta responsabile pentru secreția de insulină, esențială pentru controlul glicemiei.
În cele din urmă, kaempferolul este un compus cunoscut pentru beneficiile sale antivirale, antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. Se crede că reduce riscul anumitor tipuri de cancer, în special de piele, ficat și colon, prin influențarea proceselor celulare legate de dezvoltarea cancerului. Se găsește nu doar în țelină, ci și în ceai, varză kale, fasole și broccoli.
Doctorul spune că un pahar de suc dimineața este mai eficient decât „cel mai puternic medicament”. Există numeroase beneficii pentru sănătate pentru cei care urmează această rutină, inclusiv prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Dr. Berg recomandă celor care doresc să încerce sucul să-l consume dimineața devreme.
„Este cel mai bine să fie consumat dimineața pe stomacul gol. Alege țelină organică pentru a face sucul și adaugă suc de lămâie pentru gust, dacă dorești”, a menționat specialistul.
Foto: shutterstock