Un nutriționist a adus în atenție o problemă legată de paste, o greșeală pe care mulți bucătari o fac atunci când gătesc acest aliment de bază atât de popular. Potrivit Express, Julia Farré, nutriționist, spune că italienii fac un lucru esențial diferit față de alte naționalități când vine vorba de a scoate ce e mai bun din acest produs culinar.
Farré recomandă să-i imităm pe italieni atunci când gătim paste și să le fierbem doar până când sunt „al dente”. Pastele italiene sunt apreciate în întreaga lume, mai ales având în vedere că Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale obezității din Europa, deși 44% dintre locuitorii săi consumă paste zilnic.
Traducerea literală a termenului „al dente” este „pentru dinte”, dar mulți oameni îl interpretează ca „după gust”. Practic, înseamnă că atunci când muști din paste, consistența lor trebuie să fie fermă. Nu moale, dar nici crocantă. Pastele nu ar trebui să fie tari, ci să opună o ușoară rezistență la mușcătură.
De-a lungul anilor, carbohidrații au fost demonizați și considerați responsabili pentru creșterea în greutate. Dar pentru italieni, care stăpânesc perfect arta gătitului pastelor, acest lucru nu este o problemă. Nutriționistul a subliniat că textura „al dente”, care presupune un punct de fierbere ușor insuficient, face ca organismul să absoarbă mai puțini carbohidrați, comparativ cu pastele prea fierte.
Citește și: Cum să faci paste acasă din 2 ingrediente, fără aparat. Garantat nu mai cumperi din magazin!
Pentru a obține paste „al dente”, folosește multă apă cu sare și urmează instrucțiunile de pe ambalaj, reducând timpul de gătire cu unul sau două minute. Înainte de a scurge pastele, gustă-le pentru a te asigura că sunt ferme în interior, dar nu tari.
Farré a dezvăluit că majoritatea italienilor mănâncă paste zilnic fără să se îngrașe, lucru pe care îl reușesc evitând un obicei adânc înrădăcinat în Spania: mărimea porțiilor. Italienii acordă o mare importanță acestui aspect și consumă maximum 80 de grame de persoană, în timp ce în Spania, atât acasă cât și la restaurant, se servesc de obicei peste 100 de grame per porție.
Totuși, nutriționistul a spus că secretul nu stă doar în cantitate, ci și în tipul de sos folosit la servire. Italienii evită de obicei sosurile pe bază de roșii prăjite sau smântână, preferând ingrediente proaspete și naturale, bazate pe legume gătite fără prăjire și fără adaos de zahăr. În Spania, de exemplu, există obiceiul de a găti pastele cu roșii prăjite procesate. Asta nu înseamnă că acest ingredient nu poate fi consumat ocazional, dar dacă pastele sunt mâncate mai des de o dată pe săptămână, nu este recomandat să incluzi astfel de sosuri.
Farré mai subliniază că pastele nu trebuie clătite cu apă rece pentru a păstra amidonul, iar acestea trebuie amestecate rapid cu sosul pentru a absorbi mai bine aromele.
Foto: shutterstock