Cum să faci paste acasă din 2 ingrediente, fără aparat. Garantat nu mai cumperi din magazin!

  • Publicat:
Cum să faci paste acasă din 2 ingrediente, fără aparat. Garantat nu mai cumperi din magazin!
Foto: Shutterstock

Află cum să faci paste acasă din numai 2 ingrediente: ouă și făină! E atât de simplu să faci aluatul și să te bucuri de paste proaspete oricând ți-e poftă.

Sigur că un aparat special de făcut paste îți ușurează mult munca, dar nimic nu se compară cu frământatul aluatului și tăiatul acestuia în forma dorită de paste. Poți tăia foi pătrate pentru lasagna ori colțunași, tăieței, firicele subțiri de spaghete, tagliatelle – doar lipsa de imaginație îți poate pune piedici. E aproape terapeutic, spun cei care au încercat o dată și nici că s-au mai întors la pastele din comerț.

Iată cât de simplu este să faci paste acasă!

Cum să faci paste acasă cu ou și făină: pregătirea aluatului

Ouă și făină – acestea sunt singurele ingrediente de care ai nevoie pentru a prepara aluatul de paste.

Pentru porții suficiente pentru 4 persoane, ai nevoie de:

  • 400 grame de făină albă + 2-3 linguri pentru pudrat masa și aluatul
  • 4 ouă mari proaspete

Citește și: Diferența dintre făina 650 și 000. Sortimentul ideal pentru cozonaci pufoși, bine crescuți

Preparare:

  1. Pune făina într-o grămăjoară, pe suprafața de lucru curată.
  2. Sparge ouăle într-o adâncitură făcută în centrul făinii.
  3. Amestecă ușor cu degetele ca să se încorporeze ouăle în făină.
  4. Frământă aluatul timp de 5-10 minute.
  5. Aluatul strâns în forma unei bile se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la frigider cel puțin 30 de minute (dar nu mai mult de 18 ore).
  6. După expirarea timpului, se scoate aluatul de la frigider și se împarte în 4 părți egale.
  7. Fiecare bucată de aluat se întinde în foaie foarte subțire cu un sucitor – ai grijă să pudrezi înainte masa cu puțină făină, ca să nu se lipească aluatul.
  8. Aluatul întins se taie în forma dorită cu un cuțit special de paste sau o rolă zimțată.
  9. Peste tăieței se pudrează puțină făină și se trece ușor cu mâna prin ei.
  10. Pastele proaspete se lasă la temperatura camerei 30 de minute ca să se usuce un pic, apoi pot fi fierte.

Dacă plănuiești să le gătești mai târziu sau în următoarea zi, așază pastele pe o tavă, acoper-o cu folie și introdu-o la frigider. Pastele proaspete rezistă 3-4 zile la frigider, dar dacă vrei să faci o cantitate mai mare în avans le poți depozita la congelator, într-un recipient închis ermetic, unde rezistă foarte bine până la 8 săptămâni.

Citește și: Diferența URIAȘĂ dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Puțini știu detaliul acesta

Cât timp se fierb pastele proaspete de casă

Pastele făcute acasă se fierb foarte rapid, spre deosebire de pastele din comerț.

Pune pe foc o oală umplută cu 2 litri de apă (e important să folosești o cantitate suficientă de apă, altfel pastele se vor lipi între ele).

Când apa fierbe, adaugă 1 linguriță de sare și pastele proaspete. Sarea are și ea un rol important – amplifică aroma pastelor.

Se lasă pastele să fiarbă aproximativ 2 minute. Semnul că pastele sunt fierte – se ridică la suprafața apei.

Se scurg pastele de apă și se amestecă cu sosul dorit. O sugestie de preparat rapid și delicios pentru cină este acesta – tagliatelle cu creveți și sos de roșii. Vezi rețeta!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”