Mihaela Bilic: Ești dispus să vezi 1-2 kg în plus la cântar de dragul fructelor?

Mihaela Bilic: Ești dispus să vezi 1-2 kg în plus la cântar de dragul fructelor?
Foto: Facebook & Instagram

După ce a trecut „pericolul” cireșelor și al pepenilor, iată-ne în fața altei „amenintări” pentru siluetă: prunele și strugurii. Merită să te îngrași de dragul fructelor?

Cu prune și struguri poți face un detox ca la carte

Pentru cei care se feresc în mod constant de fructe din motive de kilograme ținute cu greu sub control, a consuma zilnic fructe e o decizie grea.

Ești dispus să vezi 1-2 kg în plus la cântar de dragul fructelor? Eu aș spune că merită. Faceți toamna o cură de câteva zile de prune sau struguri, prea sunt sănătoase!

Spre deosebire de cireșe și pepene, care nu au mare valoare nutritivă, cu prune și struguri poți face un detox ca la carte. Pentru coaja lor violet plină de pigmenți miraculoși, pentru fibrele prietenoase cu digestia, pentru mineralele anti-oboseală.

La struguri există și mai multe beneficii: semințe pline de uleiuri esențiale (sfărâmați-le bine între dinți), resveratrol și calciu.

Da, sunt dulci, dar considerați-le desertul ideal.

Înlocuiți o masă cu fructe sau mâncați 1-2 zile/săptămână doar fructe. Și uitați luna asta de cântar, chiar dacă arată 1-2 kg în plus e temporar, e vorba de multă apă, nu de grăsime. Priviți-o ca pe o investiție în sănătatea voastră, e momentul să faceți „provizii” pentru iarnă!

Care îngrașă mai tare: strugurii sau prunele?

Prune sau struguri? Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 calorii și un aport de zahăr de aproximativ 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon).

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.

Strugurii sunt campioni la capitolul „dulceață”, au 15-20 g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.

Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă, și la dispoziție!

Și prunele, și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă, ca orice desert, se mănâncă cu măsură!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân