MediCOOL Mihail Pautov: În cel mult 10 ani, vreau să am propria clinică medicală în care să consult și să urmăresc OAMENI SĂNĂTOȘI

  • Publicat:
MediCOOL Mihail Pautov: În cel mult 10 ani, vreau să am propria clinică medicală în care să consult și să urmăresc OAMENI SĂNĂTOȘI
Credit foto: Alexandru Buzăianu

Mihail Pautov, MediCOOL care îi învață pe români cum să trăiască sănătos în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00, pe Antena1, mărturisește că și-ar dori să aibă propria clinică unde oamenii să vină fără să aibă o problemă de sănătate. Pur și simplu să vină la medic pentru a învăța cum să fie mai sănătoși.

Deși pare o utopie în contextul actual, pentru că românii încă nu au deprins obiceiul prevenției, cu timpul lucrurile se vor schimba. Prin educație medicală tradusă pe înțelesul oamenilor obișnuiți și experimente inedite care deschid minți, Mihail Pautov speră ca, în cel mult 10 ani, „pacienții” care vor veni la clinica lui „să se simtă al naibii de bine în propria piele”.

Într-un interviu exclusiv pentru CSID, Mihail Pautov ne-a vorbit despre temele abordate în noul sezon MediCOOL, dar și despre parcursul său profesional, succesul pe rețelele de socializare, importanța nutriției și modul în care este „împachetată” informația medicală.

Pacientul meu este în online

CSID: Cu ce ne surprindeți în noul sezon MediCOOL, aveți anumite teme/domenii pe care ați vrea să le aprofundați pentru public?

Dr. Mihail Pautov: În Sezonul 5 ne-am apropiat mai mult de publicul nostru și le-am ascultat cerințele. Oamenii ne-au cerut să vorbim despre menopauză, bufeuri, substituție hormonală, așa că am făcut o ediție specială despre aceste subiecte, care urmează să fie difuzată.

Ne-au mai cerut să vorbim despre inimă, sănătatea cardiovasculară, hipertensiune (și nu e de mirare, bolile cardiovasculare sunt în top în România), așa că avem o ediție specială și aici.

Avem o altă ediție în care explorăm așa-numitele zone albastre, în care oamenii trăiesc peste 100 de ani, și am simulat activități pe care le putem face și noi pentru a ajunge acolo – adică, la 100 de ani, nu să ne mutăm în zonele albastre 😂

Avem o ediție întreagă în care vorbim despre slăbit și cum poți să slăbești rapid și sănătos. O ediție despre alcool și alta despre lapte, alta despre somn.

În general, am concentrat câte un subiect mare și de interes în câte o ediție unde dezbatem problema pe îndelete.

CSID: Vă amintiți care a fost cea mai inedită întâmplare/experiență în platoul MediCOOL de până acum?

Dr. Mihail Pautov: Chiar în acest sezon, când am făcut o împachetare cu nămol, direct în platou. A fost amuzant și ciudat în același timp, dar pot spune clar că avem și beneficii de relaxare 😄

CSID: Vă recunoaște lumea pe stradă, vă abordează?

Dr. Mihail Pautov: Da, din ce în ce mai des! Și îmi place mult asta. Mai fac câte o poză, mai primesc câte o întrebare.

Și efectiv iubesc asta, pentru că ce îmi lipsește cel mai mult din medicină este interacțiunea cu pacientul, pe care momentan nu o mai am. Pacientul meu este în online și de regulă nu îl văd, doar el mă vede pe mine. Or, pe stradă am onoarea să îl cunosc și să îl privesc în ochi. Îmi place la nebunie!

Pentru rezultate bune trebuie să iei decizii curajoase

CSID: Care este parcursul dumneavoastră profesional, de la studentul UMF la MediCOOL de astăzi?

Dr. Mihail Pautov: Păi, pe scurt, am dat la facultatea de medicină mai mult din curiozitate și ambiție decât din vocație. Vocația însă am învățat-o pe parcurs.

Am terminat UMF Carol Davila, am terminat rezidențiatul pe chirurgie generală la IC Fundeni, ulterior m-am angajat la Fundeni pe un post de asistent de cercetare în cadrul CEMT (Centru de excelență în medicină Translațională), unde făceam cursuri și workshopuri chirurgicale și organizam experimente medicale din care au ieșit câteva lucrări științifice, iar în paralel am practicat chirurgia generală la Spitalul Municipal Curtea de Argeș.

În final, însă, nu am putut să le fac pe toate, așa că am ales să fac un singur lucru, dar bine: să fac conținut medical în online și la TV, pentru ca informații simple, dar esențiale, să ajungă la cât mai mulți oameni.

CSID: Care a fost declicul acela în care v-ați spus „Trebuie să fiu mai activ pe net! Renunț (temporar) la profesia de medic în spital”?

Dr. Mihail Pautov: Nu cred că a fost unul; a fost mai degrabă un proces lung de negociere cu mine și cu cei apropiați, păreri și nesiguranță, frică și ambiție, până când, la un moment dat, mi-am dat seama că asta trebuie să fac. Și nu regret nicio secundă. De multe ori, pentru rezultate bune trebuie să iei decizii curajoase și tranșante.

CSID: Care sunt planurile/targeturile pe care vreți să le atingeți în următorii ani, din punct de vedere profesional?

Dr. Mihail Pautov: Vreau să duc emisiunea MediCOOL de la Antena1, împreună cu producătorul cu care am co-inventat acest format – Remus Enuș –, la un nivel superior: în prime-time (Știu, sună nebunește, o emisiune medicală în prime-time!), lider de audiență și un etalon al vieții sănătoase.

Vreau să îmi cresc portofoliul în online, cu cursuri plătite de slăbit, de control al sănătății, de alimentație, de creștere copii etc. și, în cel mult 10 ani, vreau să am propria clinică medicală în care să consult și să urmăresc OAMENI SĂNĂTOȘI pe care să îi ajut să rămână sănătoși sau, poate, să fie și mai sănătoși și să se simtă al naibii de bine în propria piele.

Nutriția este medicină pură

CSID: De ce credeți că „prinde” atât de bine ceea ce faceți pe rețetele de socializare? Ce aveți dumneavoastră și nu au alți medici, prezenți și ei în Social Media?

Dr. Mihail Pautov: Asta mă întreb și eu. Habar nu am…

CSID: Observ o predilecție pentru domeniul nutriției, pe care îl „tocați” în tot felul de clipuri pe teme interesante și care determină publicul să comenteze, să vină cu argumente pro sau contra. De ce considerați că nutriția este un subiect important, ce rol credeți că are în prevenția bolilor?

Dr. Mihail Pautov: Nutriția este medicină pură; dar este atât de complexă și subiectivă încât nu poți da aproape nicio recomandare care să NU se potrivească cuiva, și de aici controversele.

Nutriția este unul dintre pilonii principali ai sănătății și la ea trebuie să ne întoarcem. Cred că în viitorul apropiat adevăratul lux nu va fi să ai o casă mare și un Porsche 911 în fața casei, ci să ai propria seră, propriul teren pe care să cultivi și să alerge găini sănătoase și prieteni care fac același lucru și cu care poți să faci schimburi sănătoase de alimente delicioase.

CSID: Din păcate nu știu să avem în România o ramură a medicinei care să se bazeze pe prevenție din acest punct de vedere nutrițional, la care să aibă acces, oricând, toată lumea. Sigur, avem medicii de familie care pot face puțină educație în acest sens, dar nu este de ajuns. La fel și vastul internet, unde găsim informații la un click distanță, dar nu toate sunt OK. Cum vedeți acest lucru, ce poate fi schimbat astfel încât să ne asigurăm că oamenii, indiferent de contextul socio-economic, primesc sfaturi avizate de nutriție și stil de viață, să ia măsuri și, poate, să nici nu mai fie nevoiți să ajungă la medicul care tratează boala provocată de alimentație nesănătoasă, sedentarism și vicii?

Dr. Mihail Pautov: Of, dacă aș avea răspunsul la această întrebare, aș avea 10 mașini scumpe parcate în fața casei (de fapt, apartament) și câteva hectare pe care să îmi cultiv singur mâncarea 🙂

Sunt multe de făcut: educație reformată în școlile de medicină, specializare nouă pe prevenție, educație și dorința de a trăi sănătos, conștientizarea propriului corp și, bineînțeles, o putere mai mare de cumpărare, statut socio-economic mai bun, astfel încât oamenii să poată câștiga mai mult, trăi mai bine și cu mai mult timp pentru ei.

99 din 100 de știri alarmante în medicină sunt scrise trunchiat

CSID: Ce rol considerați că are presa de sănătate (scrisă, TV, net) în educația oamenilor? Își face bine treaba sau mai are mult de lucrat în transmiterea informațiilor corecte? Credeți că ar fi oportun pentru jurnaliștii care abordează teme medicale să beneficieze de un training/modul educațional care să îi învețe cum se „citește” un studiu, cum trebuie desprinsă concluzia astfel încât să nu fie înșelătoare?

Dr. Mihail Pautov: Categoric. Presa trebuie să vândă, iar articolele alarmante se viralizează; și astfel, 99 din 100 de știri alarmante în medicină, și la noi, și „afară”, sunt scrise trunchiat de oameni care nu citesc mai departe de titlu. În cel mai bun caz citesc abstractul, dar nu citesc și nu știu să citească tot articolul și să îl înțeleagă.

Și eu am dificultăți în acest sens și sunt des păcălit când citesc un articol și nu ajung la final unde, la „limitările studiului”, este trecut ceva de genul: studiu realizat pe 10 șoareci, în 2 zile, pe parametrii X, fără a se ține cont de alte consecințe, iar titlul este: 2 afine/zi îți prelungesc viața.

CSID: Pe de altă parte, informațiile transmise sec, prea medical, nu au impact. Oamenii nu mai reacționează, nu au răbdare să citească pe îndelete, nu înțeleg termeni medicali complicați, deci trebuie „tradusă și adaptată” informația pe înțelesul omului obișnuit. Cum facem să împăcăm corectitudinea unei informații cu noutatea și simplitatea necesare unei bune înțelegeri pentru public?

Dr. Mihail Pautov: Cred că este OK să comunici și viral, dar este esențial să ne asigurăm că avem un clickbait corect și nu inducem oamenii în eroare, fie pozitiv, fie negativ. Informația medicală trebuie în mod cert tradusă, dar avem nevoie de traducători cinstiți 🙂

Nu cred că doar cardiologul poate vorbi despre inimă

CSID: Succesul vine la pachet și cu critici. Ce le răspundeți persoanelor care vă reproșează că abordați subiecte care, aparent, nu intră sub specializarea dumneavoastră?

Dr. Mihail Pautov: Dacă critica este constructivă, o ascult și corectez informația. Pe de altă parte, nu cred că doar cardiologul poate vorbi despre inimă și doar alergologul despre alergii.

Facultatea de medicină te pregătește în aproape toate specialitățile medicale, în mare, și te învață să citești această știință. Citirea și traducerea ei, indiferent de specialitate, pot fi făcute de un medic care își dedică timp suficient cercetării. Nu înseamnă că o fac mereu bine și că nu greșesc; atunci când o fac, revin și corectez informația.

CSID: Un alt medic care este foarte activ și apreciat pe rețelele de socializare este Doctor Mike, care în unele clipuri video dezbate diverse teme în colaborare cu alt medic. V-ar surâde o astfel de abordare, pe cine ați invita să vă fie „coechipier” într-un astfel de battle, din România și/sau din afară?

Dr. Mihail Pautov: Clar mi-ar surâde, și am în plan acest lucru! Dr. Mike este primul de la care m-am inspirat, și continui să o fac, în ceea ce privește comunicarea în online.

Planific în viitor să invit medici din diverse specialități atunci când abordez subiecte medicale care, în amănunt, mă depășesc sau care necesită o experiență vastă în practică cu pacienți reali în domeniul respectiv.

Am avut deja o astfel de intervenție în materialul în care am vorbit despre alergia la ambrozie cu doamna Dr. Claudia-Adriana Nicolae, medic alergolog.

Cum arată o zi perfectă pentru MediCOOL Mihail Pautov

CSID: Cum faceți față programului încărcat de tată, partener de viață, om de televiziune și social media? Detaliați-ne cum arată o zi normală de lucru și una de weekend, ce pasiuni aveți, cum vă deconectați.

Dr. Mihail Pautov: Haha, nicio zi nu este normală! Am o poftă nebună să lucrez și în vacanțe și o poftă de vacanță când lucrez. Dar ziua perfectă, atunci când iese, este cam așa:

  • trezirea la 6:30
  • plecat la 7:00 la sală cu expunerea aferentă la lumină
  • 7:30-9:00 sală și alergat
  • 9:00-10:00 înot și saună
  • 11:00-18:00 studio, cercetare și citit, filmat content, management social media, întâlniri, redacție Medicool etc.
  • 18:00-20:00 plimbat pe afară cu familia
  • 20:00-21:00 cina și pregătirea de culcare
  • 22:00 Noapte bună 🙂

CSID: Aveți vreun viciu de care vreți să scăpați, dar nu ați reușit încă?

Dr. Mihail Pautov: Da… am reușit să scap de țigări, dar încă vapez. Cercetările arată că vaparea este net superioară fumatului, în ceea ce privește sănătatea (este mai puțin dăunătoare). Dar este dăunătoare și încerc să mă las și de asta. Când reușesc, fac neapărat un material cu experiența mea!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân