Mamey sapota – fructul exotic rar întâlnit, dar cu beneficii imense pentru sănătate

Mamey sapota este un fruct exotic destul de rar întâlnit, însă este un puternic antioxidant, bogat în vitamina E.
  • Publicat:
Mamey sapota – fructul exotic rar întâlnit, dar cu beneficii imense pentru sănătate

Mamey sapota este un fruct exotic destul de rar întâlnit în țara noastră, însă benefiicile sale merită să fie cunoscute. Sub denumirea științifică, Puteria Sapota, Mamey sapote este un tip de copac ce se găsește în America Centrală și Mexic.

Mamey sapota are fructe mari, cu textură cremoasă, moale, ce se aseamănă la gust cu dovleacul, cartoful dulce sau caisa. Bogat în antioxidanți, Mamey sapota este o sursă importantă de vitamina E, indispensabilă pentru buna funcționare a organismului.

Beneficiile consumului de Mamey sapota

  1. Este bogat în nutrienți

Mamey sapota este bogat în nutrienți, fibre, vitamine și minerale. Fructul este o sursă semnificativă de vitamina B6, o vitamină liposolubilă responsabilă în metabolismul proteic, buna funcționare a creierului, sistemului imunitar, dar și multe altele.

În plus, mamey este bogat în vitamina C, un micronutrient cu rolul de protecție împotriva inflamației, dar și a leziunilor celulare. Fructul este bogat în cupru, datorită căruia organismul are puterea de a produce celule roșii.

  1. Poate susține sănătatea digestivă

Fiind o sursă bogată de fibre, mamey sapota ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv, prevenind și tratând constipația. Mai mult, un regim bazat pe fibre reduce probabilitatea instalării hemoroizilor, dar și a diverticulitei, o afecțiune caracterizată prin inflamarea pungilor mici din mucoasa tractului digestiv.

  1. Contribuie la strălucirea pielii

Datorită faptului că mamey furnizează un aport semnificativ de minerale și vitamine, pielea, părul și unghiile au doar de câștigat. Acest lucru se întâmplă datorită concentrației mare de vitamina C, care stimulează producția de colagen, necesară menținerii unui aspect tânăr, încetinind procesul de îmbătrânire.

Bogat, de asemenea, și în vitamina E, aceasta ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, reducerea acneei, dar și pentru tratamentul anumitor afecțiuni dermatologice precum psoriazis.

  1. Protecție împotriva anemiei

Anemia este o afecțiune destul de des întâlnită, ce constă în imposibilitatea organismului de a produce suficiente celule roșii, necesare pentru sistemul său natural de apărare. Simptomele specifice anemiei sunt slăbiciunea, oboseala, unghiile fragile și uscate, dificultăți de respirație etc.

Mamey este bogat în antioxodanți, dar și cupru și vitamina B6, toate contribuind la formarea de globule roșii, necesare imunității organismului. Prin consumarea acestui fruct, se reduce drastic riscul apariției anemiei.

  1. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Bogat în fibre, potasiu și antioxidanți, fructul mamey poate avea un impact pozitiv semnificativ în sănătatea inimii. Mai mult, nivelul colesterolului se poate reduce, acesta fiind un factor de risc în apariția bolilor de inimă.

De asemenea, potasiul este un mineral responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale. Un nivel optim de potasiu poate contribui la echilibrarea presiunii din sânge, dar și la protejarea împotriva diverselor boli ale inimii.

Nu în cele din urmă, mamey este bogat în antioxidanți, contribuind la reducerea stresului oxidativ, atenuează inflamația și previne bolile de inimă.

  1. Îmbunătățește imunitatea organismului

Fiind o sursă extraordinară de vitamina C, mamey este un antioxidant care îmbunătățește vizibil sistemul de apărare al organismului. Acesta reduce inflamația din corp, neutralizează radicalii liberi, întărește bariera tractului digestiv și ajută la producerea de celule roșii.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/durian-fruit

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân