Gătește sănătos fără să pierzi timp prețios. 7 sfaturi de la nutriționist

  • Publicat:
Gătește sănătos fără să pierzi timp prețios. 7 sfaturi de la nutriționist
Foto: Shutterstock

Grija meselor zilnice este o provocare pentru fiecare femeie care își dorește să asigure familiei sale o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, cu atât mai mult în contextul în care responsabilitățile zilnice de mamă, soție sau femeie de carieră devin copleșitoare. Și dacă în toate celelalte cazuri se pot face mici compromisuri sau se poate găsi ajutor, atunci când vine vorba despre alimentația celor dragi, nu este loc de negociat.

„Timpul este un factor decisiv pentru oameni atunci când vine vorba despre alegerea meselor din timpul săptămânii. În lipsă de timp, optează pentru mese la restaurant, comenzi sau alimente semi-procesate, toate acestea ducând în timp la alterarea stării de sănătate”, a declarat Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist.

Iată câteva sfaturi pentru organizarea eficientă a meselor. Astfel, poți să reduci timpul de gătire de la o oră pe zi, la o oră la trei zile. Da, se poate!

Cum să gătești sănătos și să economisești timp

Pentru a scăpa de grija meselor și a găti cât mai eficient, Alexandra Alexandru ne propune o planificare riguroasă a meniului, cumpărăturilor și gătitului. Iată care sunt cele mai importante sfaturi ale sale:

1. Conturează meniul pentru săptămâna viitoare încă de vineri, sâmbătă sau duminică. Discută cu membrii familiei și întreabă-i care sunt preferințele lor, cere-le ajutorul și împărțiți sarcinile.

2. Stabilește meniul săptămânal și fă și o listă cu felurile de mâncare pe care le prepari cel mai ușor, cu care poți să jonglezi fără a simți presiunea timpului: pește la grătar cu fasole verde sote, fripturi slabe cu salată verde, ciorbe și supe creme de rădăcinoase, orez integral cu legume, biscuiți simpli pentru gustări.

3. Odată creionat meniul, fă o listă de cumpărături pentru supermarket și pentru piață. Vei evita astfel, într-o oarecare măsură, să cumperi alimente de care poți să te lipsești.

4. Odată ce ai ajuns acasă și ai pus toate alimentele la locul lor, apucă-te de gătit! Asigură-te că ai totul la îndemână ca să nu pierzi timp prețios. Poți curăța și sorta legumele dinainte, ca să îți fie mai ușor.

5. Pune în caserole de sticlă sau de ceramică ce rămâne de pe o zi pe alta pentru a-ți fi mai ușor să le încălzești.

6. Fă stoc de produse congelate: broccoli, mazăre, fasole verde, alimente de bază sănătoase ce pot fi gătite ușor și rapid.

7. Fă stoc de produse sănătoase, dacă se ivește ocazia: pește de captură sau carne crescută fără antibiotice și hormoni.

Alimentația este doar una dintre dimensiunile tale, așa că acordă o atenție sporită stilului de viață per total. Iată și alte recomandări ale nutriționistului:

  • 3 mese principale pe zi
  • evită un mic dejun dulce, prăjirea în mult ulei
  • o gustare de fructe în prima parte a zilei
  • cina cu 3 ore înainte de a merge la culcare – optează pentru supe, ciorbe și salate pentru a lăsa organismul să se refacă peste noapte
  • hidratează-te suficient
  • mănâncă legume cât mai des
  • dormi 8 ore pe noapte
  • fă mișcare de orice fel, zilnic dacă se poate
Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân