ORA DE AUR. Când trebuie luată ultima masă din zi, potrivit experților în nutriție

  • Publicat:
ORA DE AUR. Când trebuie luată ultima masă din zi, potrivit experților în nutriție
Foto: Shutterstock

Tu la ce oră iei ultima masă din zi? Dacă faci parte din categoria celor care mănâncă pe săturate doar seara, ar fi bine să fii mai atent la cantitatea și calitatea alimentelor din farfurie, nu neapărat la ora indicată de ceas.

Când să iei ultima masă din zi

Potrivit specialiștilor în nutriție, ora ideală pentru a lua ultima masă din zi este cea care se potrivește fiecăruia, mai important fiind numărul de calorii consumate. Altfel spus, contează mai mult CE și CÂT mănânci, nu CÂND mănânci.

„Ora indicată de ceas nu are prea mare importanță. Nu există studii care să ateste fără echivoc că cina luată mai devreme este mai sănătoasă decât cea luată la ore mai târzii din seară. În schimb, dacă vrei să slăbești sau, din contră, să câștigi în greutate, contează câte calorii consumi, nu momentul în care sunt consumate acestea”, explică medicul dietetician Kayla Kopp pentru Fortune.

Totuși, există o regulă de aur în ceea ce privește ultima masă din zi, și anume de a lua cina cu 3-4 ore înainte de culcare.

În acest interval organismul digeră mare parte din alimentele consumate la cină și astfel sunt prevenite simptome neplăcute precum arsurile la stomac, balonarea sau gazele intestinale excesive în timpul nopții, care pot perturba calitatea somnului.

„Somnul este fundația sănătății. Chiar dacă mănânci sănătos și faci mișcare, fără somn de calitate sănătatea are de suferit. Somnul este important pentru imunitate, pentru funcționarea optimă a creierului, dar și a metabolismului. Somnul bun ne asigură longevitate, dar și viață de calitate”, explică dr. Abhinav Singh.

Citește și: Nu mânca niciodată aceste alimente seara! Cum te afectează

Ce să mănânci sănătos la cină

Pentru a te asigura că ultima masă din zi este echilibrată din punct de vedere nutrițional, ține cont de regula proporțiilor într-o farfurie sănătoasă, și anume:

  • 50% din farfurie ocupată cu legume non-amidonoase (salată de roșii cu castraveți, salată verde, ceapă verde)
  • 25% din farfurie ocupată cu cereale integrale sau legume amidonoase (orez integral sau cartofi dulci copți)
  • 25% din farfurie ocupată cu proteine de calitate (piept de pui sau de curcan ori mușchi de porc la grătar)

Nici desertul nu trebuie uitat, dar acesta ar trebui să fie compus din fructe, nu gogoși, napolitane sau cine știe ce alte dulciuri pline de zahăr și grăsimi nocive. O mână de zmeură, de vișine sau cireșe, un măr sau o piersică sunt variante perfecte pentru desertul lejer luat seara.

Citește și: Ce să mănânci seara fără să te îngrași. 9 idei de preparate delicioase, cu puține calorii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan