Dr. Mihaela Bilic: „Ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită!”

  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic: „Ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită!”
Sursa foto: Facebook @Mihaela Bilic

Sarea nu trebuie eliminată complet din alimentație decât în anumite cazuri și atunci doar sub supravegherea strictă a medicului. În caz contrar, dacă mâncăm nesărat în ideea că ne face bine, fără vreo justificare medicală, există riscul să apară probleme de sănătate.

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, doar persoanele care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să mănânce fără sare, iar asta exclusiv sub control medical.

Nu eliminați sarea din alimentație, doar excesul de sare! Evitarea excesului de sare se recomandă și în caz de hipertensiune, obezitate, diabet, ca măsură adecvată unui stil de viață sănătos.

Doar că, ce să vezi, slăbitul cu 10% din greutatea corporală, practicarea sportului în mod regulat, eliminarea alcoolului și tutunului scad tensiunea arterială mai eficient decât mâncarea fără sare, spune dr. Bilic.

Trebuie știut că numai 30% din populație este sensibilă la sare. Pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare.

Ba mai mult, la seniori, mâncarea fără sare este contraindicată. Ea duce la scăderea apetitului și la denutriție.

În caz de caniculă, o dietă fără sare crește riscul de deshidratare și hipotensiune, sarea fiind elementul care ține apa în celule/organism.

Pentru a evita excesul de sare trebuie doar să renunțăm la solnița de pe masă. Sarea este prezentă în mod natural în majoritatea alimentelor și există în cantitate mare în toate produsele procesate.

Mezelurile, brânzeturile, murăturile, cerealele de mic dejun, conservele, mâncarea semipreparată și produsele de ronțăit sunt pline de sare. Până și pâinea este o sursă de sare, spune medicul.

Sarea înseamnă gust, iar o mâncare nesărată te face să te simți bolnav. Însă ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită! Sarea este vitală pentru organism, doar excesul de sare trebuie evitat. Pentru legume, cea mai gustoasă formă de sare este brânza/parmezanul sau măslinele, conchide medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc