Dieta care te scapă de bufeuri la menopauză

Studiile anterioare arată că femeile care au bufeuri au un risc crescut să se confrunte cu osteoporoză, boala Alzheimer, diabet și boli cardiovasculare.
  • Publicat:
Dieta care te scapă de bufeuri la menopauză
Foto: shutterstock

Peste 80% dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu nelipsitele bufeuri. Studiile anterioare arată că femeile care au bufeuri au un risc crescut să se confrunte cu osteoporoză, boala Alzheimer, diabet și boli cardiovasculare. Mai mult, bufeurile pot produce întreruperea somnului, aspect care are un impact negativ asupra sănătății femeilor.

Bufeurile pot fi reduse în urma modificărilor stilului de viață, precum menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea alcoolului, cofeinei și a alimentelor picante.

În prezent, un nou studiu publicat în jurnalul Complementary Therapies in Medicine arată că o dietă vegană, redusă în grăsimi, care include consumul de soia, duce la reducerea bufeurilor la menopauză cu 95%.

Potrivit Dr. Hana Kahleova, directorul clinicii de cercetare Comitetul Fizicienilor pentru Medicină Responsabilă și autor al studiului, unul dintre principalele motive pentru care și-a dorit să studieze efectele dietei vegane asupra bufeurilor a fost din cauza obezității, care este un factor de risc pentru bufeuri.

„Cercetările, inclusiv cercetarea noastră, arată că o dietă vegană sprijină scăderea în greutate și ajută în lupta împotriva obezității”, a spus Dr. Kahleova pentru Medical News Today. „O dietă vegană presupune evitarea consumului de carne și produse lactate, care sunt bogate în grăsimi saturate și compuși numiți produși avansați de glicație, ambele producătoare de inflamații, care contribuie la bufeuri (…) De asemenea, unele cercetări arată că femeile care au bufeuri sunt la risc crescut de boli cardiovasculare și cancer de sân, iar o dietă vegană poate reduce aceste riscuri”, a adăugat specialistul.

Deși estrogenul și medicația pot fi folosite pentru a trata bufeurile, Dr. Kahleova a menționat că acestea pot crește riscul de cancer de sân și probleme cardiovasculare.

„Dietele vegane, pe de altă parte, pot reduce aceste riscuri și cercetarea arată că produsele din soia sunt asociate reducerii riscului de cancer de sân”, a adăugat specialistul.

Bufeuri la menopauză? Cum să le reduci până la 95%

Cercetătorii au descoperit în urma studiului că participantele care au urmat o dietă vegană cu soia adăugată au redus buferurile cu până la 95%, comparativ cu participantele care au urmat o dietă obișnuită. De asemenea, specialiștii au raportat că dieta vegană ducea la o reducere de 96% a bufeurilor moderate sau severe, cu 96% bufeurile din timpul zilei și cu 94% bufeurile din timpul nopții.

Când vine vorba de adoptarea unei diete pentru a reduce bufeurile produse la menopauză, fiecare femeie este diferită și trebuie să ia în calcul anumiți factori, dar per total, dieta trebuie să conțină o sursă de proteină slabă, fibre, atât solubile, cât și insolubile, omega-3 și reducerea grăsimilor, cofeinei, alcoolului, carbohidraților rafinați și a zahărului adăugat.

Mai mult, este nevoie de o dietă diversificată, colorată și care să conțină o varietate de fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase, alimente fermentate și grăsimi sănătoase, dar și să se pună accentul pe calitatea somnului și hidratare.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459071/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229923000894?via%3Dihub
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20878774/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/menopause-hot-flashes-may-be-an-early-indicator-of-alzheimers-risk
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5898980/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32585222/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-a-vegan-diet-prevent-hot-flashes-at-menopause#Why-a-vegan-diet?
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân