Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

 • Publicat:
Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

Cei mai mulți dintre noi consumăm zahăr și fel și de fel de dulciuri concentrate în orice moment la zilei. Fie că avem o zi grea și mâncăm pe fond de stres, fie că ne simțim obosititi și ne luăm un boost de energie dintr-un baton… cert este că abuzăm de zaharuri fără a ști la ce efecte nocive ne expunem organismul. Iată ce spun specialiștii.

Consumul de zahăr: efecte nocive

Consumat în cantități excesive, zahărul atacă multiple organe și țesuturi, lăsând urme greu de vindecat. Cu atât mai abitir dacă este consumat în momente nepotrivite ale zilei sau în perioadele în care ne confruntăm cu probleme de sănătate.

Astfel, zahărul:

 • distruge smartul dinților proocand carii și inflamații ale gingiei
 • favorizează acumularea kilogramelor/obezitatea
 • îmbolnăvește ficatul și provoacă boală ficatului gras
 • aduce cu sine un risc crescut de cancer de pancreas și boli renale cronice
 • favorizează hipertensiunea
 • atacă inima și crește riscul de infarct
 • provoacă deficiențe nutriționale, deoarece înlocuiește alimentația sănătoasă, fructele și legumele bogate în vitamine
 • întreține procesele inflamatorii din organism și hrănește infecțiile bacteriene și fungice
 • deteriorează pielea și favorizează apariția ridurilor prematur
 • dă dependență

Citește și: De ce nu putem renunţa la dulciuri?

Food and Drug Administration recomandă un consum maxim de 50 g de zahăr pe zi (în jur de 4 linguri), dar Organizația Mondială a Sănătății a revizuit această cantitate și recomandă și mai puțîn zahăr pe zi, adică jumătate din cantitatea menționată mai sus.

În ce moment al zilei e bine să mănânci dulciuri

Mulți consideră că, dacă mănânci dulciuri dimineața, organismul le transformă imediat în energie și nu se mai depun kilogramele. Alții consideră că cel mai bine e să consumi dulciuri după masă. Iar alții preferă să mănânce un dulce după antrenamentul de la sală, să-și ofere o recompensă pentru efortul depus.

Sigur că nu există un moment perfect pentru a mânca dulciuri care să fie și general valabil. Însă, un lucru e cert și susținut de nutriționiști! Nu trebuie să mâncăm niciodată ceva dulce pe stomacul gol.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci dulciuri pe stomacul gol dimineața

Potrivit Mihaelei Bilic, un dulce este permis doar după masă sau după o gustare mai consistentă. În acest fel, zahărul este procesat împreună cu proteinele și fibrele din celelalte alimente și astfel, nu mai ajunge rapid în sânge.

Când este bine să mănânci dulciuri:

 1. O porție mică de ceva dulce imediat după micul dejun
 2. Un desert sau o porție de dulce imediat după prânz

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”