5 mituri despre cafeină și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre cafeină și adevărul din spatele lor

Se zice că este cel mai consumat „drog” din lume, dar în jurul puterilor cafeinei circulă numeroase mituri. Iată 5 dintre acestea: 

Mit #1 Cafeina este dăunătoare pentru inimă

Un studiu Harvard a constatat că persoanele care consumă până la șase cești de cafea pe zi nu prezintă un risc mai mare de probleme cardiovasculare. Și alte studii au arătat că persoanele care beau trei până la cinci cești de cafea zilnic au, în medie, un risc redus cu 10-15% de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei care beau mai multe sau mai puține cești.

Mit #2 Cafeina deshidratează

Nu, nu o face. Deși cafeina are un efect diuretic ușor, majoritatea oamenilor consumă cafeina sub formă de băuturi, astfel încât efectul diuretic este contracarat de lichidul pe care îl consumă.

Mit #3 Cafeina dă dependență

Consumul de cafeină determină o ușoară creștere a dopaminei, un compus chimic din centrul de recompensă al creierului asociat cu dependența, dar cafeina nu produce creșterea semnificativă pe care o determină drogurile sau alcoolul. Renunțarea la cafeină poate provoca dureri de cap și tremurături, dar cafeina nu îndeplinește criteriile pentru o substanță care dă dependență. Cercetătorii sunt foarte atenți să nu vorbească despre „dependența” de cafeină deoarece efectele acesteia nu se încadrează în aceeași categorie cu cele ale heroinei, cocainei sau ale opioidelor.

Mit #4 Cafeina te poate ajuta să slăbești

Din păcate, deși cafeina este un stimulent și are un efect ușor de accelerare a metabolismului, nu există dovezi că te poate ajuta să scazi în greutate (chiar dacă multe suplimente de slăbit  au cafeina ca ingredient). În cazul în care cafeina ar avea efecte majore, persoanele care o consumă în mod regulat ar cântări mai puțin decât cele care nu o fac. Și este evident că nu este cazul.

Mit #5 O ceașcă mare de cafea făcută de barista are mai multă cafeină decât o ceașcă obișnuită

Nu. Se folosește aceeași cantitate de espresso, care de obicei conține 45-65 mg de cafeină. Va trebui să comanzi un espresso dublu pentru a obține o doză mai mare. De asemenea, poți găsi varietăți de capsule de cafea care conțin până la 90 mg pe ceașcă. Cafeaua preparată în stil american are aproximativ 95 -165 mg de cafeină per ceașcă de 250 ml.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân