Motivul incredibil pentru care să înlocuiești cafeaua cu supa de oase, la micul dejun

Venim cu vești! Peste Ocean se aude că este timpul să înlocuiești cafeaua cu supa de oase. Haideți să vă explicăm și de ce.
  • Publicat:
Motivul incredibil pentru care să înlocuiești cafeaua cu supa de oase, la micul dejun
Motivul incredibil pentru care să înlocuiești cafeaua cu supa de oase la micul dejun

Venim cu vești! Peste Ocean se aude că este timpul să înlocuiești cafeaua cu supa de oase. Haideți să vă explicăm și de ce. Potrivit unui influencer din social media, înlocuirea cafelei cu o supă de oase bogată în proteină oferă mai multă energie. Mai mult, există și dovezi cum că ar ajuta la curățarea pielii, digestiei și oferă multe alte beneficii.

Consumul de supă de oase este sigur și sănătos pentru marea majoritate a oamenilor, ba chiar poate un plus în dietă atunci când este consumată cu moderație. Vă spunem încă de pe acum că sunt necesare mai multe studii și cercetări în acest sens. Supa de oase a atras atenția multor persoane de câțiva ani, iar asta datorită beneficiilor precum ameliorarea durerilor articulare, sprijinirea sănătății tractului gastrointestinal și chiar reducerea sau prevenirea ridurilor.

Multe studii care au în vedere efectele supei de oase au fost făcute pe animale, nu pe oameni, motiv pentru care sunt necesare mai multe informații în acest sens. Un studiu din 2021 realizat pe șoareci a indicat că această supă poate repara daunele produse de colita ulcerativă. Alte studii susțin că supa de oase are acțiune antiinflamatoare, în special asupra sistemului respirator, se arată într-un studiu din 2015 care, de altfel, a fost realizat pe șoareci, nu pe oameni.

Adevărul este că sunt foarte puține studii care să demonstreze o legătură cu sănătatea umană. Marea majoritate a studiilor se concentrează pe tipuri specifice de colagen versus supă de oase. Asta nu înseamnă că nu ar avea beneficii.

Această supă este o sursă excelentă de proteine, un macronutrient esențial. Deși nu este o proteină completă, adică nu conține anumiți aminoacizi, în continuare poate contribui la necesarul zilnic de proteină.

250ml de supă de oase organică, de exemplu, conține 9 grame de proteină, adică 18% din necesarul zilnic din 50 de grame pentru o persoană care ar consuma 2000 de calorii pe zi. Consumul suficient de proteine în dietă este asociat creșterii masei musculare, managementului greutății și chiar recuperarea mai rapidă a rănilor.

Cafeaua versus supa de oase

Să fim serioși, cafeaua și supa de oase nu au nimic în comun. În primul rând, gustul diferă complet. Cafeaua are un gust acid și amărui, în timp ce supa de oase te ajută să te bucuri de gustul umami. Așadar, dacă renunți la cafeaua de dimineață și o înlocuiești cu această supă așteaptă-te la niște schimbări semnificative.

Mai apoi, din punct de vedere nutrițional, cele două sunt destul de diferite. 250ml de cafea conțin undeva la 2 calorii, iar aceeași cantitate de supă de oase conține undeva la 40 de calorii. În funcție de cât de mult consumi, supa de oase poate adăuga mai multe calorii în planul tău alimentar.

Supa de oase ar putea fi, însă, o opțiune excelentă pentru persoanele care obișnuiesc să-și bea cafeaua cu frișcă, siropuri, creme și alte ingrediente bogat calorice.

Conținutul de sodiu este o altă diferență notabilă între cele două băuturi. Supa de oase poate avea aproximativ 350mg sau 15% din necesaril zilnic recomandat de sodiu. Cafeaua, pe de altă parte, conține 4.7mg per porție. Asta nu este tocmai o veste bună pentru pacienții cu hipertensiune, boli cardiovasculare sau boli renale.

Spre deosebire de cafea, această supă vine cu un aport proteic mult mai generos, acesta fiind cel mai mare avantaj. Mai exact, o cană de supă de oase poate oferi 9g de proteină, în timp ce cafeaua are zero proteine. Conținutul bogat de proteine din supa de oase te poate menține plin și satisfăcut pentru o perioadă mai lungă de timp, iar în felul acesta reduci poftele alimentare, în special pofta de dulce asociată unui mic dejun redus în proteine.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân