5 alimente dăunătoare pentru plămâni

  • Publicat:
5 alimente dăunătoare pentru plămâni
Foto: Shutterstock

Pentru a avea plămâni sănătoși, este esențial să nu ne apucăm de fumat și să respirăm aer cât mai curat. Știai însă că și anumite alimente pot fi dăunătoare pentru plămâni?

Iată o listă de astfel de alimente nocive pentru plămâni întocmită de specialiștii de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

Pâine albă

Carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă sau pastele albe, ar trebui evitați, deoarece organismul necesită mai multă muncă pentru a-i metaboliza. Înlocuirea acestor carbohidrați simpli cu cereale integrale, carbohidrați complecși poate îmbunătăți sănătatea plămânilor.

Chipsuri

Chipsurile de cartofi sunt pline de sare și grăsimi saturate, care dăunează sănătății plămânilor. Grăsimile trans și saturate dăunează sănătății cardiovasculare și pot crește tensiunea arterială. Sarea din chipsuri poate crește, de asemenea, retenția de apă, îngreunând respirația.

Ciocolata

În primul rând, ciocolata conține cofeină, care poate interfera cu medicamentele sau poate crește ritmul cardiac. Ciocolata este, de asemenea, bogată în zahăr și săracă în nutrienți, ceea ce o face în general o alegere proastă pentru cineva cu boli pulmonare.

Bere

Pentru cei cu sănătatea pulmonară precară, berea este o alegere proastă pentru că este carbogazoasă și poate provoca balonare, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra plămânilor și poate îngreuna respirația. Prin efectul toxic la nivel hepatic poate induce inflamație sistemică și afectează boala pulmonară.

Mezeluri

Nitrații din mezelurile procesate au fost legați de declinul pulmonar și agravarea simptomelor BPOC. Carnea slabă, precum somonul și puiul, este o alegere mai bună pentru cei care nu doresc să renunțe la produsele de origine animală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”