4 lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți digestia

  • Publicat:
4 lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți digestia

A avea un sistem digestiv funcțional este esențial pentru sănătatea ta, deoarece digestia este procesul care descompune hrana pe care o consumi. În timp ce este natural să experimentezi ocazional probleme de această natură, menținerea unui sistem digestiv funcțional reprezintă ingredientul cheie pentru un corp sănătos.

Chiar dacă simptomele unor probleme digestive pot părea nesemnificative, ele pot avea un impact imens asupra vieții tale zilnice și pot cauza perturbări majore. Cu toate acestea, făcând schimbări mici, dar semnificative, în stilul tău de viață și dietă, poți influența pozitiv digestia.

Iată patru moduri în care îți poți îmbunătăți digestia și sănătatea, în general:

Adoptă o dietă bogată în fibre

Asigură-te că ai o dietă bogată în fibre, deoarece alimentele bogate în fibre se deplasează continuu prin sistemul și tractul digestiv, contribuind astfel la prevenirea constipației. Alimentele bogate în fibre includ: paste din cereale integrale, pâine integrală și ovăz, precum și fructe precum pere, pepene și fructe de pădure, dar și legume precum morcovi, porumb dulce și broccoli. În timp ce acestea sunt alimente bune de adăugat la orice dietă, ele pot ajuta la tratarea multor probleme digestive cu care te poți confrunta. De exemplu, dacă ai probleme cu sindromul de intestin iritabil sau cu diverticuloza, o dietă bogată în fibre poate contribui la reducerea simptomelor și a disconfortului.

Limitează consumul de alimente grase

În timp ce este important să limitezi cantitatea de alimente bogate în grăsimi în cadrul oricărei diete sănătoase, ar trebui să le eviți atunci când încerci să îți îmbunătățești digestia, deoarece se știe că încetinesc procesul digestiv, ceea ce poate duce la constipație. Este important de menționat că unele grăsimi ar trebui să rămână în dietă, cum ar fi cele din pește gras și uleiul de măsline, dar consumul de alimente grase bogate în fibre reprezintă o modalitate bună de a îmbunătăți funcționarea sistemului tău digestiv.

Menține-te hidratat

Niciodată să nu subestimezi beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă. A bea suficientă apă în fiecare zi este un aspect esențial al sănătății tale generale, dar este și o modalitate deosebit de bună de a-ți îmbunătăți digestia. Prin creșterea cantității de apă pe care o bei și cantitatea de fibre din dietă, mai multă apă va fi atrasă în colonul tău pentru a facilita tranzitul intestinal. Acesta este unul dintre motivele pentru care, dacă suferi de constipație sau diaree, medicul îți va recomanda să bei mai multe lichide.

Fă zilnic exerciții fizice

În timp ce practicarea regulată a exercițiilor fizice este o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți sănătatea mintală și fizică, este și o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți digestia. Prin mișcarea regulată, ajuți alimentele să treacă prin sistemul tău digestiv, ceea ce poate reduce riscul de constipație. Exercițiile regulate te ajută, de asemenea, să menții o greutate sănătoasă, ceea ce va îmbunătăți, de asemenea, digestia.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân