10 alimente care te scapă de pofta de dulce. Nu o să mai simți deloc nevoia să mănânci prostii!

Vrei să bei un latte cu aromă de dovleac sau caramel? Află că nu ești singura persoană cu astfel de preferințe, dar din fericire există câteva alimente care te scapă de pofta de dulce.
  • Publicat:
10 alimente care te scapă de pofta de dulce. Nu o să mai simți deloc nevoia să mănânci prostii!
Foto: shutterstock

Ți se întâmplă des să ai poftă de ciocolată, biscuiți sau bomboane? Vrei să bei un latte cu aromă de dovleac sau caramel? Află că nu ești singura persoană cu astfel de preferințe, dar din fericire există câteva alimente care te scapă de pofta de dulce.

Ne naștem cu o poftă nebună pentru dulciuri, iar asta pentru că acești carbohidrați simpli ne face creierul să se simtă bine eliberând endorfine, cunoscute și ca hormoni ai fericirii. În plus, dulciurile sunt asociate cu momente de răsfăț sau recompense precum tortul de ziua de naștere sau deserturile savurate la ocazii speciale, cum ar fi fursecurile de Crăciun. Problema este consumul prea mare de zahăr adăugat.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să limiteze zahărul adăugat la 6 lingurițe (100 de calorii sau 25 g) pe zi și 9 lingurițe (150 de calorii sau 36 de grame) pentru bărbați. Numeroase cercetări arată că excesul de zahăr adăugat poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, inflamație sistemică și multe alte afecțiuni.

Un studiu publicat în Nutrition Research and Practice a raportat că persoanele care aveau un aport mai mare de zahăr adăugat aveau, de asemenea, mai multe șanse de a avea riscuri mai mari privind sănătatea și decesul în comparație cu cei care aveau cel mai mic aport de zahăr adăugat în dieta lor. Studiul a arătat, de asemenea, că alimentele naturale dulci, cum ar fi fructele, nu cresc riscurile pentru sănătate.

Fructe acoperite cu ciocolată neagră

Fructele acoperite cu ciocolată neagră, precum căpșunile, sunt o modalitate excelentă de a obține acel gust dulceag de care avem nevoie, deoarece sunt o sursă excelentă de fibre și alți compuși bioactivi care ajută la încetinirea eliberării carbohidraților în sânge. Mai mult, ciocolata neagră este cunoscută pentru furnizarea de flavonoide care ajută la îmbunătățirea sănătății inimii.

Fructe uscate

Fructele uscate sunt o opțiune excelentă de care să te bucuri în loc să iei un pachet de gumă sau alte gustări dulci fără nutrienți esențiali. Fructele uscate oferă toate vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții benefici, dar într-un ambalaj mai intens și dulce. Menține porțiile de fructe uscate sub control, deoarece caloriile se pot aduna rapid. De exemplu, cinci sau șase caise uscate au aproximativ 110 calorii, în timp ce trei caise proaspete au în jur de 60 de calorii.

Gumă fără zahăr

Adesea, un pachet de gumă fără zahăr poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a reduce pofta de dulce. Asta pentru că atunci când suntem anxioși sau stresați, pofta de dulce poate crește. Mai mult de 80 de ani de cercetări despre mestecatul gumei arată că guma poate ajuta la reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și creșterea capacității de atenție.

Ciocolata neagră, în TOP alimente care te scapă de pofta de dulce

Ciocolata neagră este o modalitate minunată de a combate pofta de dulce și ciocolată în același timp. Ciocolata neagră are un nivel mai mare de cacao, care furnizează antioxidanți benefici ce ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea colesterolului și reducerea riscului general de boală cardiacă. Optează pentru ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao și bucură-te de ea cu măsură pentru a-ți menține caloriile sub control.

Banana bread

Banana bread poate fi alternativa excelentă a produselor de patiserie tradiționale bogate în zahăr care aduc calorii, grăsimi și relativ niciun alt nutrient benefic. O astfel de rețetă oferă fibre, nutrienți esențiali și alte compuși bioactivi care ajută la temperarea impactului carbohidraților simpli cu eliberare rapidă.

Fructe proaspete

Fructele sunt dulci în mod natural și pot potoli pofta de zahăr. Zahărul natural din fructe precum fructele de pădure, merele, citricele, strugurii și alte fructe pot satisface pofta de dulce. Fibrele din fructe pot întârzia digestia și absorbția carbohidraților, crescând astfel satisfacția pentru a stăpâni pofta de dulce.

Iaurt cu arome, fără zahăr adăugat

Iaurtul cu arome poate fi o modalitate excelentă de a satisface pofta de dulce, consumând în același timp proteină de înaltă calitate, calciu și mulți alți nutrienți esențiali în dietă. Proteina ajută la încetinirea digestiei, astfel încât va contribui la temperarea eliberării zahărului în sânge. Opțiunea cea mai sănătoasă tinde să fie iaurtul grecesc fără zahăr adăugat sau cele îndulcite cu îndulcitori fără calorii.

Mix de nuci și fructe uscate

Mixul de nuci și fructe uscate este o modalitate excelentă de a trece peste pofta de dulce. Fructele uscate și ciocolata din amestec oferă suficientă aromă, în timp ce nucile aduc fibre și proteină. Mixul de nuci și fructe uscate are un conținut ridicat de calorii și grăsimi totale, cu aproximativ 150 de calorii per porție de ¼ ceașcă, așa că monitorizează cât consumi.

Brânză de vaci cu fructe

Există mai multe mărci de brânză de vaci cu fructe, care adaugă o notă de dulce. Brânza de vaci este natural bogată în proteină și săraca în zahăr adăugat. Porțiile sunt în general sub 150 de calorii și sunt suficient de dulci pentru a potoli pofta de dulce.

Baton proteic

Un baton proteic sau de gustare bogată în proteină este una dintre modalitățile potrivite de a te bucura de ceva dulce. Optează pentru batoanele care au mai puțin de 8 grame de zahăr adăugat (2 lingurițe) și nu mai mult de 200 de calorii. Există sute de opțiuni din care poți alege.

Surse:

  • https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31246081/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35651837/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân