5 mituri despre Ozempic, spulberate de cel mai cunoscut medic din America

  • Publicat:
  • Actualizat:
5 mituri despre Ozempic, spulberate de cel mai cunoscut medic din America
Doctor Mike dezbate cele mai frecvente mituri despre Ozempic / Wegovy, medicamentul care ajută la slăbit.

Ozempic sau semaglutida este un medicament aprobat de FDA în 2017 pentru tratamentul diabetului zaharat, care poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, potrivit prospectului, poate reduce riscul complicațiilor cardiovasculare cauzate de diabet. Totuși, „faima” acestui medicament se datorează efectului său de scădere în greutate.

Ca urmare a cererii crescute pentru acest medicament, în 2021, compania farmaceutică a primit aprobarea FDA pentru Wegovy, un medicament având la bază tot semaglutida, dar într-o doză mai crescută decât în Ozempic, special pentru tratamentul obezității, în completarea unei diete cu deficit caloric și a mișcării zilnice.

Dar, atenție, acest medicament este destinat persoanelor supraponderale sau cu obezitate care prezintă și una sau mai multe complicații asociate, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul crescut sau diabetul de tip 2. În România nu este încă disponibil acest medicament (Wegovy), dar există alte medicamente special formulate pentru scădere în greutate (recomandate de medicul specialist), cum ar fi liraglutida sau orlistatul.

Doctorul Mikhail Varshavski, cunoscut sub numele de Doctor Mike, a abordat această temă într-un video pe pagina sa de socializare.

Iată care sunt cele 5 mituri despre Ozempic pe care medicul american le dezbate.

Mănânci cât vrei și slăbești cu Ozempic 

FALS. Semaglutida este un compus care imită acțiunea hormonului intestinal peptida 1 glucagon like (GLP-1), substanță care încetinește golirea stomacului, contribuind astfel la senzația de sațietate mai mult timp. Prin urmare, modulează apetitul, ducând astfel la un consum mai redus de alimente (deci deficit caloric) și, implicit, la scădere în greutate.

„Nu poți mânca 10 pizza și să iei Ozempic care să absoarbă aceste calorii. Este o diferență majoră. Dacă mănânci mult și iei acest medicament, te vei simți rău. Acesta e motivul pentru care apar cele mai frecvente reacții adverse menționate și în prospect: greață, vărsături, dureri abdominale, constipație, diaree etc.”, explică doctor Mike.

Pierzi masă musculară dacă iei Ozempic

FALS. Persoanele care urmează o dietă ce presupune deficit caloric (inclusiv cele care iau Ozempic) pierd în primul rând apa din corp. Ulterior, deficitul caloric determină atât scăderea cantității de grăsime corporală, cât și pierderea de masă musculară. Deci atrofia musculară nu este consecința medicamentului, ci a deficitului caloric, lucru care se întâmplă și atunci când urmezi orice dietă de slăbire.

„Când consumi mai puține calorii, pierzi atât grăsime, cât și masă musculară. Sigur, nu este ideal, dar tocmai din acest motiv este important să iei medicamentul doar la recomandarea medicului și respectând indicațiile acestuia. Un medic bun nu prescrie pur și simplu medicamentul și lasă pacientul în voia sorții.

Acesta trebuie să îi explice pacientului că doza de medicament trebuie crescută treptat, în funcție de efectele și eventualele reacții adverse. De asemenea, medicul trebuie să recomande un plan alimentar în care este crescută cantitatea de proteine și un ghid de exerciții fizice, în special cele de rezistență și cu propria greutate, care ajută la păstrarea musculaturii în timp ce pacientul slăbește”, detaliază medicul.

Iau Ozempic ca să slăbesc câteva kilograme

FALS. Persoanele care vor să ia acest medicament doar pentru „câteva kilograme” nici măcar nu ar trebui să primească rețetă de la medic. Spre exemplu, dacă vrei să arăți mai bine în rochia de mireasă și ai nevoie să slăbești doar 5 kilograme, soluția nu este Ozempic.

„Siguranța și eficacitatea medicamentului nu au fost studiate pe persoane cu o greutate normală, ci pe pacienți cu obezitate și alte afecțiuni asociate. În consecință, dacă iei Ozempic sau Wegovy fără să faci parte din categoria indicată de producător, e posibil să ai alte reacții adverse, poate mai grave.

Partea și mai rea e că, odată ce ajungi la greutatea dorită și nu mai iei medicamentul, care e special formulat pentru a fi administrat pe termen lung – pentru că obezitatea este o boală cronică – , te vei întoarce la greutatea inițială. Ba chiar s-ar putea să te îngrași mai mult. Efectul yo-yo, cauzat de îngrășări și slăbiri repetate, este asociat cu un risc mult mai crescut de boli coronariene”, spune doctor Mike.

Ozempic îți îmbătrânește fața

FALS. Din nou, nu medicamentul are efect efect, ci deficitul caloric. În cazul anumitor pacienți, procesul de slăbire poate fi mai rapid, deoarece mănâncă foarte puțin sau metabolismul e mai „energic” și arde mai eficient caloriile. Din această cauză există riscul ca pielea să îmbătrânească prematur – pentru că slăbirea a decurs mult prea rapid, nu treptat.

Însă „fața Ozempic”, care constă în apariția ridurilor ca urmare a pierderii de grăsime subcutanată, în special după vârsta de 30 de ani, poate fi prevenită dacă tratamentul este urmat conform recomandărilor medicului și sub stricta monitorizare a acestuia.

„Efectul acesta de îmbătrânire cutanată nu apare dacă medicamentul este luat corect. Eu cred că persoanele care se confruntă cu această problemă de fapt vor să fenteze procesul de slăbire, vor să ajungă mai rapid la rezultate și nu respectă doza indicată de medic. Medicamentul este administrat inițial în cea mai mică doză și aceasta este crescută treptat, luând în calcul kilogramele pierdute, reacțiile adverse.

Ideal, cu acest medicament, pacientul slăbește 0,5 – 1 kilogram pe săptămână. Cu siguranță nu trebuie să ne setăm ca obiectiv să slăbim 5-7 kilograme în 7 zile, pentru că e nerealist și, cum spuneam, există riscul să apară această îmbătrânire prematură la nivelul pielii”, afirmă medicul.

Ozempic/Wegovy, panaceu pentru persoanele care trebuie să slăbească

FALS. Acest medicament nu este întotdeauna soluția salvatoare pentru cei care vor și trebuie să slăbească și nici nu ar trebui să fie prima măsură în acest scop. La fel ca în cazul oricărui medicament, și Ozempic / Wegovy prezintă contraindicații și reacții adverse. Din acest motiv, medicul trebuie să țină cont de situația medicală a pacientului și de raportul risc-beneficiu înainte să prescrie acest medicament de slăbit.

„Chiar dacă acest medicament s-a dovedit că poate reduce cu 10-20% greutatea corporală, trebuie să se țină cont de contraindicații și de posibilele reacții adverse pe termen scurt și lung: greață, vărsături, dureri abdominale, oboseală, dispepsie, balonare, flatulență, diaree, constipație, pancreatită, pietre la rinichi, hipoglicemie, boala de reflux gastroesofagian sau chiar cancer tiroidian medular, în special în cazul pacienților cu istoric familial sau personal de cancer de tiroidă, adaugă doctor Mike.

Se recomandă prudență la utilizarea Ozempic la pacienții cu retinopatie diabetică tratați cu insulină, deoarece s-a observat un risc ușor mai crescut de
apariție a complicațiilor retinopatiei diabetice (fotocoagulare retiniană, necesitate de tratament cu agenți intravitreali, hemoragie vitroasă, orbire determinată de diabet – mai puțin frecventă). Acești pacienți trebuie monitorizați cu atenție și tratați în conformitate cu recomandările clinice.

Potrivit prospectului, semaglutida nu trebuie utilizată la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau în tratamentul cetoacidozei diabetice.

Semaglutida nu este un substitut pentru insulină!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân