Mituri despre metabolism

Exista cateva credinte si mituri despre functionarea metabolismului care te pot impiedica sa slabesti si chiar te pot ingrasa daca tii cont de acestea.
  • Publicat:
Mituri despre metabolism
Mituri despre metabolism

Nu mananci niciodata inainte de culcare, fereasca Dumnezeu sa te serveasca cineva cu alimente ce combina in mod „periculos” carbohidratii cu grasimile si nici in ruptul capului nu vei putea fi convinsa ca mesele dese nu accelereaza metabolismul. Dar daca specialistii Foxnews ar demonta aceste mituri? Citeste mai jos si convinge-te!

1. Nu ar trebui sa combinam niciodata carbohidratii cu grasimile

Atunci cand urmezi diete bazate pe combinatii destepte intre alimente risti sa-ti prinzi urechile. Din punct de vedere stiintific, nu exista nici o dovada cum ca silueta are de suferit daca asociem, la aceeasi masa, carbohidrati si grasimi. Cum a aparut acest mit? Ei bine, multa vreme s-a crezut ca atunci cand ii combinam, carbohidratii se vor transforma in energie, iar grasimile in colacei.

In plus, de vreme ce si grasimile pot fi transformate in energie, este mai bine sa fie consumate singure. Nimic mai gresit, spun specialistii care sustin ca organismul este concentrat pe gasirea surselor de energie, indiferent din ce sursa provin. Intr-adevar, primii arsi vor fi carbohidratii, insa daca acestia nu intrunesc necesarul de energie, organismul va incepe sa arda si grasimea.

Singurul moment in care este cu adevarat gresit sa faci aceasta combinatie este inainte si imediat dupa antrenamentul fizic. Asta pentru ca grasimea va incetini digestia, incetinind aportul carbohidratilor la nivelul tesutului muscular.

2. Eliminarea carbohidratilor din alimentatie, cea mai rapida cale de a slabi

Atunci cand incepi o dieta bazata pe reducerea drastica a carbohidratilor (Atkins) vei intra intr-o faza denumita cetogena, ceea ce inseamna ca organismul se va reorinta catre alte surse de energie decat carbohidratii. Multe persoane cred ca daca intra in aceasta faza metabolismul se accelereaza si astfel vor scapa rapid de kilogramele in plus.

Vestea proasta este ca acest tip de diete nu fac decat sa controleze apetitul, insa nu au nici o influenta benefica asupra metabolismului. Ba mai rau, urmate o perioada indelungata pot incetini metabolismul pentru ca, de fapt, carbohidratii sunt principalii macronutrienti care influenteaza glanda tiroida.

3. Portiile mici si dese accelereaza metabolismul

Daca mananci de sase ori pe zi in ideea ca metabolismul tau o va lua la picior, te inseli amarnic. Tot ce vei obtine va fi probabil un plus de greutate. E adevarat ca rata metabolismului creste in timp ce mancam, insa asta e tot ce putem obtine, si oricum este influentata de cantitatea de mancare consumata si valoarea nutritiva.

Specialistii ne informeaza ca si daca mancam de trei ori pe zi, si daca mancam de sase ori pe zi, metabolismul va functiona la fel. Diferenta este ca in primul caz rata metabolismului va inregistra trei cresteri mai accentuate, in timp ce in al doilea caz rata metabolismului va inregistra sase cresteri mai slabe.

4. Daca mananci inainte de culcare te ingrasi

Iata un alt mit legat de functionarea metabolismului, ce induce pe multi dintre noi in eroare. Alimentele consumate seara, inainte de culcare, nu se transforma automat in depozite de grasime, asa cum multi dintre noi credem. Tot ceea ce consumam de-a lungul unei zile se vede la cantar, nu doar ceea ce mancam seara. Singure, alimentele consumate seara nu ne vor ingrasa, poate doar in combinatie cu sedentarismul de peste zi.

5. Metabolismul se incetineste pe masura ce inaintam in varsta

Aceasta confuzie s-a creat din pricina faptului ca, pe masura ce imbatranim, masa musculara scade si este inlocuita cu depozite adipoase. Acest fapt nu are insa legatura cu metabolismul. Cata vreme vom continua sa facem miscare, putem fi in forma la orice varsta.

Citeste si: Tot ce ai vrut sa stii despre metabolism





 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Dieta cu grapefruit
Dieta cu grapefruit
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”