Cum să prepari un sos vinegretă pentru salată

Dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să te fereşti de aditivi periculoşi, îţi recomandăm să-ţi prepari acasă un sos delicios pentru salata minunată care te ajută să slăbeşti.
Cum să prepari un sos vinegretă pentru salată

Ştim că e mult mai simplu să cumperi un dressing pentru salată gata preparat, dar ştii şi tu prea bine ce ingrediente dubioase conţine un astfel de produs din comerţ.

Dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să te fereşti de aditivi periculoşi, îţi recomandăm să-ţi prepari acasă un sos delicios pentru salata minunată care te ajută să slăbeşti. 

Am găsit pentru tine 5 variante de vinegretă – un termen provenit din limba franceză, „vinaigrette”, diminutiv de la „vinaigre” care înseamnă „oţet”, şi care denumeşte o emulsie de ulei şi acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente – pentru salatele delicioase de primăvară: simplă, dulce, iute, subţire şi complexă, pentru cei mofturoşi!

Iată ingredientele pentru fiecare tip de vinegretă! Modul de preparare este universal: se amestecă toate ingredientele şi se toarnă cu generozitate lichidul obţinut peste salata colorată!

Vinegretă simplă

Ingrediente: 4 linguriţe de ulei de măsline, 3 linguriţe de oţet din vin, 2-3 şalote (arpagic) feliate subţire, 1 linguriţă de muştar dijon, piper proaspăt măcinat (după gust).

Este un sos ideal pentru orice salată verde! Poţi folosi ceapă verde în loc de arpagic, pentru un plus de aromă.

Vinegretă dulce

Ingrediente: 3 linguriţe de ulei de măsline, 4 linguriţe de oţet de Sherry, un căţel de usturoi zdrobit, 2 linguriţe de miere, o jumătate de linguriţă de coajă de portocală dată pe răzătoare, 2 linguriţe de seminţe de mac.

Acest dressing este perfect pentru salatele cu legume şi verdeţuri uşor amărui.

Vinegretă iute

Ingrediente: o jumătate de linguriţă de ulei de susan, 2 linguriţe de oţet din vin de orez, 2 linguriţe de sos de peşte (Garum), câteva nuci caju tocate, un ardei iute feliat subţire.

Aceast vinegretă se potriveşte de minune salatelor asiatice. Pentru un gust desăvârşit, adaugă la final mentă sau coriandru proaspăt tocat. Încă un sfat: pune nucile caju la cuptor înainte să le toci – 10 minute, la 350 de grade Celsius. Aroma lor va fi inconfundabilă!

Vinegretă subţire

Ingrediente: 4 linguriţe de ulei de măsline, 2 linguriţe de pastă de susan (tahini), 2 linguriţe de apă, o jumătate de legătură de mărar proaspăt, tocat mărunt, un sfert de linguriţă de seminţe de chimen. 

Este un dressing ideal pentru salata cress, una dintre cele mai faimoase şi mai folosite în gastronomia gourmet la ora actuală, dar şi pentru salatele de crudităţi sau cele de legume la grătar (morcovi, vinete etc.).

Vinegretă complexă

Ingrediente: 2 linguriţe de ulei de măsline, 1 linguriţă de oţet din vin alb, 70 de grame de iaurt grecesc, un ardei iute din soiul Poblano (fript în tigaie, curăţat de coajă şi de seminţe şi tocat mărunt).

Un astfel de sos este nemaipomenit pentru salatele de crudităţi. 

Sursa foto: healthytastysnack.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL
Recomandări: