Orez cu ciuperci și parmezan – rețeta delicioasă, explicată în detaliu

Orez cu ciuperci și parmezan, preparatul pe care toți îl vor adora. Trucurile bucătarilor pentru un risotto cremos perfect.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Orez cu ciuperci și parmezan - rețeta delicioasă, explicată în detaliu
Orez cu ciuperci și parmezan - rețeta delicioasă, explicată în detaliu. Sursa foto: Shutterstock

Servit ca garnitură pentru carne de pui sau ca fel principal, acest orez cu ciuperci sau sparanghel – trase puțin la tigaie, în unt, după gustul fiecăruia – și parmezan este preparatul pe care toți îl vor adora.

Este cremos, sățios și se topește efectiv în gură. Amestecul de orez cu parmezan este delicios, dar ca să obții un risotto cremos trebuie să ții cont de câteva sfaturi. Descoperă mai jos trucurile bucătarilor pentru un orez cu ciuperci perfect!

Orez cu ciuperci și parmezan: ingrediente

  • 300 grame orez arborio
  • supă de legume (o bucată de țelină, o ceapă întreagă, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, un morcov – fierte timp de o oră într-o oală cu 2 litri de apă)
  • 200 mililitri vin alb
  • 100 grame unt
  • 300 grame ciuperci proaspete
  • o ceapă albă
  • 2 căței de usturoi
  • coaja de la o lămâie bio
  • parmezan, după gust (minimum 30% grăsime)
  • 3 linguri de ulei

Rețetă de orez cremos cu ciuperci: preparare

  1. Uleiul se pune la încălzit într-o tigaie. Se adaugă ceapa tocată mărunt și puțină sare. Se lasă ceapa la sotat până se înmoaie și devine galben-aurie.
  2. Se adaugă în cratiță cățeii de usturoi tocați mărunt sau dați prin presă. Se adaugă orezul clătit de mai multe ori în apă rece și scurs bine.
  3. Se prăjește orezul 2-3 minute, apoi se adaugă vinul alb și se amestecă încontinuu până când orezul îl absoarbe pe tot.
  4. Se lasă focul mic și se adaugă supă de legume fierbinte puțin câte puțin. Pe măsură ce scade lichidul, se mai adaugă câte un polonic de supă, ca să aibă în ce fierbe orezul.
  5. Orezul trebuie să fie doar puțin al dente, dar textura cremoasă. Nu lăsa prea mult orezul la fiert, pentru că va ieși un terci. Nici prea puțin, pentru că riști să nu obții sosul cremos specific orezului risotto.
  6. Cât timp fierbe orezul, trage la tigaie ciupercile feliate într-o lingură de ulei sau un cubuleț de unt și puțină sare, timp de 3-4 minute, la foc mare.
  7. Orezul trebuie fiert cam 12 minute înainte să adaugi ciupercile trase la tigaie. Se amestecă bine, se mai lasă pe foc 2-3 minute și se trage tigaia deoparte.
  8. Se adaugă untul, se potrivește de sare și piper și se rade pe deasupra parmezan. Se amestecă bine ca să se topească untul și parmezanul.

Se servește fierbinte, cu puțină coajă de lămâie rasă pe deasupra și încă 3-4 feliuțe de parmezan. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân