Cum să faci cea mai bună ciorbă de pește în stil mediteraneean. Rețeta simplă și rapidă, gata în 30 de minute!

25.03.2022
Cum să faci cea mai bună ciorbă de pește în stil mediteraneean. Rețeta simplă și rapidă, gata în 30 de minute!
Sursa foto: Shutterstock

Această rețetă de ciorbă de pește este atât de simplu de făcut, încât sigur o vei repeta! Gătită în stil mediteraneean, cu multe condimente și verdețuri proaspete, plus nelipsitul suc de lămâie, ciorba de pește este un preparat foarte sănătos, sățios și cu puține calorii.

Poți folosi biban de mare combinat cu locaș roșu nordic, dar la fel de grozav este și „duetul” format din halibut și cod sau crap cu somn, ori știucă și plătică sau calcan și doradă. Important este să folosești cât mai multe feluri de pește pentru supa concentrată: doar așa ciorba va avea o aromă delicioasă!

Dacă nu ai la dispoziție pește proaspăt, poți folosi și pește congelat (decongelat în prealabil la frigider, peste noapte). Iar dacă îți plac fructele de mare, firește că poți adăuga câteva bucăți de creveți, scoici sau cozi de homar în ciorba de pește.

Și pentru că ne-am propus să vă oferim o rețetă în stil mediteraneean, printre ingrediente se regăsesc și capere, plus o sumedenie de condimente și verdețuri care vor da un gust cu totul special preparatului.

Ciorbă de pește: ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

  • 1 kilogram de pește dezosat, tăiat în bucăți de aproximativ 3-4 cm
  • 1 litru supă stock (concentrată) de pește (vezi mai jos rețeta)
  • 800 grame roșii descojite, cuburi, în conservă
  • 120 ml vin alb
  • Zeama de la o lămâie
  • 2 tulpini de țelină apio
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă roșie
  • 3 fire de ceapă verde
  • 1 linguriță chimion
  • 1 linguriță fulgi de chili
  • O jumătate de linguriță de boia iute
  • 1 vârf de cuțit de turmeric (curcuma măcinată)
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 legătură de coriandru proaspăt
  • 2 linguri de capere
  • Sare, piper, după gust
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Cum să faci supă concentrată de pește (o poți pregăti cu o zi înainte)

Ingrediente: 1 kg oase de pește (aripioare, căpățâni, piele, tot ce rămâne după ce filetezi peștele), 2 cepe, 2 tije de țelină apio, 4-5 căței de usturoi, o jumătate de fenicul, 1 fir de praz (doar partea albă), 2 frunze de dafin, câteva fire de cimbru, 120 ml vin alb sec, 50 grame unt.

Preparare: topește untul într-o tigaie, apoi adaugă legumele tocate, sotează-le câteva minute, apoi adaugă carcasele de pește. Lasă încă 3-4 minute pe foc mare, apoi stinge cu vin și lasă până se evaporă alcoolul. Acoperă totul cu apă și lasă la fiert 1 oră, la foc mic. Strecoară supa printr-o sită fină și pune lichidul într-un borcan, recipient cu capac sau pungă zip-lock. La frigider, supa concentrată rezistă între 3 și 4 zile, iar la congelator până la 2 luni.

Preparare (timp total = aproximativ 30 de minute)

Într-un bol, amestecă boiaua, chimionul, turmericul și fulgii de chili.

Asezonează bucățile de pește cu sare și piper, apoi toarnă peste ele amestecul de condimente. Amestecă bine pentru a te asigura că fiecare bucată de pește este condimentată uniform.

Într-o oală, încălzește 3 linguri de ulei pe foc mediu spre mare. Adaugă ceapa, ardeiul gras, tulpinile de țelină și usturoiul – toate tocate mărunt. Sotează aproximativ 5 minute sau până când se înmoaie legumele.

Presară puțină sare și piper peste amestecul de legume, apoi adaugă roșiile din conservă, cu tot cu suc, vinul alb și supa concentrată de pește.

Adu la fierbere, apoi lasă pe foc mediu spre mic timp de aproximativ 20 de minute, sub capac.

În ultimele 5 minute, adaugă caperele și peștele condimentat în oală – nu îl lăsa prea mult, pentru că se va găti oricum și ulterior în ciorba fierbinte, chiar dacă oprești focul.

La final, garnisește ciorba de pește în stil mediteraneean cu pătrunjel și coriandru proaspăt tocat mărunt, plus sucul de la o lămâie. Poftă bună!

Mai jos poți vedea rețeta video de supă de pește a cunoscutului bucătar italian Gennaro Contaldo.

Sursă rețetă: themediterraneandish.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice