Urzici cu usturoi și mămăligă – o rețetă gustoasă de primăvară

Descoperă o rețetă ușoară de primăvară - urzici cu usturoi și mămăligă. Un preparat delicios, sănătos, ușor de preparat și cu puține calorii.
03.03.2021 | Paula Rotaru
Urzici cu usturoi și mămăligă – o rețetă gustoasă de primăvară

Când spui primăvară, e imposibil să nu te gândești la urzici cu usturoi și mămăligă. În lunile martie-aprilie se culeg urzicile tinere, fragede, gustoase, care abundă în 17 vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.

Dați o raită prin piață și sigur veți găsi „munți” de urzici care vă așteaptă să le luați acasă!

Rețetă de urzici cu usturoi și mămăligă – ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

  • 1 kilogram de urzici
  • O ceapă albă, tocată mărunt (sau 5 fire de ceapă verde)
  • 3-4 căței de usturoi dați prin presă (sau 4 fire de usturoi verde, doar partea albă)
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui sau un cub mic de unt
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Se spală urzicile sub jet puternic de apă rece și se taie codițele prea groase, pentru că nu fierb în același timp cu frunzele și tulpinile fragede de urzică (folosește mănuși, altfel mâinile tale vor avea de suferit!). Operațiunea „curățare urzici” durează cam 40 de minute, pentru că se strecoară printre ele tot felul de buruieni, dar efortul va merita!

Pune pe foc o oală mare umplută pe jumătate cu apă. Când apa fierbe, adaugă urzicile și opărește-le timp de 1 minut. Nu mai mult, altfel se vor înmuia și aspectul lor nu va fi deloc unul plăcut.

Scoate urzicile opărite cu o spumieră și pune-le într-un vas cu apă foarte rece, ca să-și păstreze culoarea verde și „crocănțimea” (în acest punct le poți face salată – combinația cu leurdă este demențială). Nu arunca apa în care au fiert urzicile, vei folosi o parte din ea la mâncare un pic mai târziu (în plus, poți folosi apa de urzici pentru a-ți clăti părul – face minuni).

Lasă urzicile să se răcească bine, apoi stoarce-le de apă între palme.

Pune uleiul sau untul într-o tigaie adâncă și adaugă ceapa și un praf de sare. Las-o la călit 1 minut, apoi adaugă urzicile, usturoiul zdrobit și potrivește de sare și piper. Amestecă și lasă pe foc aproximativ 5 minute.

Când apa din urzici aproape s-a evaporat, acoperă-le cu apa fierbinte în care le-ai opărit. Nu să le îneci, ci doar cât să le acoperi puțin. Lasă focul mic și așteaptă până când mâncarea scade, câteva minute, vreo 10. Pentru un aspect deosebit, rumen, le poți pune și la cuptorul încins la temperatură mare, timp de 5 minute.

Servește aceste delicioase urzici cu usturoi alături de o mămăliguță aurie aburindă.

 

Urzici pentru sănătate brici! 

Din urzici poți face o mâncărică delicioasă potrivită pentru prânz sau cină, dar și o salată proaspătă. Da, poți mânca și urzici (aproape) crude, nu doar gătite!

Le poți „îmblânzi” sub un jet puternic de apă rece și câțiva stropi de zeamă de lămâie. Astfel beneficiezi din plin de substanțele nutritive pe care le conțin – vitaminele A, B, C, K, licopen, fier, calciu și multe alte minerale importante.

Ceaiul de urzică are efect diuretic, antimicrobian și laxativ. În plus, ajută la întărirea sistemului imunitar, aspect atât de important în prevenirea multor boli provocate de bacterii sau virusuri.

Totodată, urzicile sunt recomandate diabeticilor și persoanelor care se confruntă cu nisip sau pietre la rinichi, precum și celor suferinzi de gută sau afecțiuni reumatice.