Ardei umpluți cu orez și ciuperci – rețetă de post, perfectă la dietă

26.07.2021
Ardei umpluți cu orez și ciuperci – rețetă de post, perfectă la dietă
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ești la dietă și te chinuie senzația de foame, o porție de ardei umpluți cu orez și ciuperci poate fi soluția ideală. Sunt foarte gustoși, țin de foame mult timp și au puține calorii – cu condiția să nu exagerezi cu cantitățile!

Acest preparat este potrivit și pentru persoanele vegetariene care au renunțat la carne din diverse motive. Ciupercile din compoziție înlocuiesc cu succes carnea, iar orezul este o sursă excelentă de carbohidrați. Poți folosi orez brun dacă vrei să respecți întru totul recomandările nutriționiștilor. Sau să înlocuiești orezul cu hrișcă, quinoa, mei sau bulgur.

Dar neapărat trebuie să „scalzi” acești ardei umpluți cu orez și ciuperci într-un sos delicios de roșii.

Vezi mai jos care sunt ingredientele și modul de preparare.

Rețetă de post: ardei umpluți cu orez și ciuperci

Ingrediente:

  • 10 ardei grași mari (roșii, verzi, galbeni, portocalii)
  • 1 ardei gras galben
  • 3 morcovi
  • 100 grame orez (orez alb sau brun, hrișcă, quinoa, mei sau bulgur)
  • 300 grame ciuperci champignon
  • 2 cepe mari
  • 2 roșii bine coapte
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 2 lingurițe de pastă de tomate concentrată
  • 2 lingurițe de boia de ardei dulce
  • 400 mililitri suc de roșii
  • 3 linguri de ulei
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Spală bine cei 10 ardei și decupează-le cotorul. Curăță-i de semințe și nervuri și dă-i deoparte pe un platou. Dacă vrei să aibă urme de arsură și un gust ușor afumat, trage-i câteva secunde la tigaie.

Curăță ceapa, morcovul și ciupercile de coajă. Taie ceapa nu foarte mărunt, morcovul dă-l pe răzătoare, iar ciupercile taie-le bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe. Ardeiul gras galben curăță-l de semințe și nervuri și taie-l cubulețe.

Spală orezul în mai multe ape (pune-l într-o sită și lasă apa să curgă pe el câteva minute) și lasă-l să se scurgă.

Spală bine verdeața și toac-o mărunt.

Spală roșiile, îndepărtează pielița și taie-le cuburi, apoi pune-le într-un castron, cu tot cu zeama pe care o lasă.

Pune uleiul la încălzit într-un wok încăpător, apoi adaugă ceapa și un praf de sare. Lasă la călit 1-2 minute, apoi adaugă ardeiul gras tăiat cubulețe și morcovul dat pe răzătoare. Lasă din nou la călit 1-2 minute, până se înmoaie un pic legumele.

Adaugă ciupercile, boiaua, sare și piper și lasă încă 1-2 minute. Adaugă orezul scurs de apă, roșiile cuburi cu tot cu zeamă și cele 2 lingurițe de pastă de tomate. Amestecă bine să se omogenizeze totul și lasă sub capac câteva minute, până când orezul absoarbe tot lichidul.

La final adaugă verdeața tocată, amestecă bine și ia wokul de pe foc. Lasă compoziția să se răcească timp de câteva minute.

Pune câte 2 linguri de compoziție în fiecare ardei gras, dar nu chiar până sus de tot, pentru că orezul se mai umflă la fierbere. Acoperă cu capacele din cotoare de ardei (înfige-i bine, ca să nu iasă umplutura) și așază-i în picioare într-o tavă de cuptor înaltă de minimum 10 centimetri.

Toarnă peste ei sucul de roșii și completează cu apă caldă cât să acopere trei sferturi ardeii umpluți. Acoperă cu folie de aluminiu și dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius.

Lasă ardeii umpluți să fiarbă aproximativ 2 ore și jumătate, ca să se înmoaie bine pielița ardeilor. La jumătatea timpului, verifică ardeii și „îneacă-i” în sosul de roșii (pot să stea și culcați, umplutura nu se va scurge). În ultimele 30 de minute, îndepărtează folia de aluminiu și crește temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius, ca să se formeze o crustă delicioasă.

Servește delicioșii ardei umpluți cu orez și ciuperci alături de puțină smântână și verdeață proaspătă tocată presărată pe deasupra. Poftă bună!

Mai jos poți vedea rețeta de ardei umpluți cu carne de vită.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate