Pepenele: bun sau nu pentru sănătate? Când îl mâncăm şi cum îl alegem

Nutriţionistul italian Gianluca Mech ne explică dacă este bun sau nu pepenele pentru sănătatea organismului.
  • Publicat:
Pepenele: bun sau nu pentru sănătate? Când îl mâncăm şi cum îl alegem
FOTO: shutterstock / Pepenele: bun sau nu pentru sănătate? Când îl mâncăm şi cum îl alegem

A venit acea perioadă din an în care pepenii se găsesc peste tot în pieţe. Aceste fructe sunt delicioase şi perfecte pentru a te răcori în zilele toride de vară. Dar sunt pepenii buni pentru sănătate şi pentru siluetă sau nu? E mai bine să alegem pepenele roşu sau pe cel galben? Iată recomandările nutriţionistului Gianluca Mech.

Pepenele este un fruct răcoritor, diuretic, care potoleşte setea, este bogat în săruri minerale şi foarte săţios.

„Pepenele este compus în principal din apă (aproximativ 90%); săruri minerale şi vitamine. Conţine în principal potasiu, fosfor, calciu, vitamina C şi vitamina B3. Prezenţa fosforului şi a calciului face ca pepenele să fie un aliat excelent al oaselor. Totodată beta-carotenul ajută organismul să producă melanină. Pepenele are un conţinut scăzut de calorii (100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii), dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre”, explică Gianluca Mech.

Când mâncăm pepene?

„Ca în cazul oricărui alt fruct, e recomandat să consumăm pepene la finalul unei mese, pe post de desert. Asta deoarece zaharurile sunt eliberate mai lent şi evităm astfel creşterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge şi insulină. Vârfurile glicemice intervin în procesul de secreţie a insulinei şi glucagonului, iar acest lucru întârzie revenirea senzaţiei de foame”, declară specialistul.

Pepenele, bogat în vitamine şi antioxidanţi

„Vitaminele conţinute de pepene, precum vitamina C, pot facilita absorbţia fierului prezent în legume şi alte alimente de origine vegetală. Mai mult, pepenele este bogat în antioxidanţi care ne protejează sănătatea”, dezvăluie nutriţionistul Gianluca Mech.

Pepene galben sau pepene roşu?

„Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine:

  • 7.7% mai multe proteine/100 g
  • 20% mai mult magneziu/100 g
  • 28.57% mai mult calciu/100 g
  • 2.25X mai multe fibre/100 g
  • 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g”, adaugă el.

Mâncăm pepene noaptea?

„Consumul de pepene nu este recomandat noaptea. Iar asta din varii motive:

  • Digestia noastră este mai lentă seara şi dimineaţa. Pepenele, cu conţinutul său ridicat de apă şi acid, poate perturba digestia şi duce la probleme stomacale. În unele cazuri, poate duce şi la iritarea intestinului.
  • Este un fruct foarte bugat în zahăr (chiar dacă este natural). Zahărul trebuie evitat noaptea. Nu este bun pentru sănătate şi duce la creşterea în greutate, lucru pe care nimeni nu şi-l doreşte. În plus, multe fructe de pe piaţă pot fi stropite sau injectate cu substanţe chimice pentru a le creşte dulceaţa.
  • Pepenele conţine 90% apă. Te ajută să te hidratezi dar, consumat seara târziu, te va face să mergi la baie pe tot parcursul nopţii. Iar asta îţi va tulbura somnul. În unele cazuri, dacă exagerăm cu consumul de pepene, putem avea probleme cu retenţia de apă”, este recomandarea specialistului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân