Papaya: 3 motive să începi să consumi acest fruct

Papaya este un fruct exotic asupra căruia trebuie să ne îndreptăm atenția și nu doar pentru că ne duce cu gândul la vară, ci și pentru beneficiile sale.
05.01.2021 | Alexandra Necsoiu
Papaya: 3 motive să începi să consumi acest fruct
Papaya: 3 motive să începi să consumi acest fruct

Despre papaya știm că este un fruct tropical, dar nu multă lume alege să-l consume, chiar dacă gustul pe care-l oferă este unul delicios. Pe lângă asta, oferă organismului nutrienții de care are nevoie și totodată vine la pchet cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Papaya: valori nutriționale

Papaya este unul dintre fructele care se recomandă în special pentru cantitatea de vitamina C pe care o deține, dar și pentru faptul că este o sursă excelentă de fibre. 145g de papaya conțin, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:

  • 64 calorii
  • 16 grame carbohidrați
  • 2.5 grame fibre
  • 11 grame zahăr
  • 29mg calciu

Papaya este totodată o sursă excelentă de potasiu, magneziu, fier, zinc, acid folic, beta-caroten și vitamine C, A, E, K și B6. Dar ce impact au toți acești nutrienți asupra sănătății?

Beneficii pentru sănătate

Sprijină sănătatea inimii și tensiunea arterială

Pentru că este un fruct bogat în antioxidanți precum licopenul și vitaminele A și C, care au proprietăți antiinflamatorii, pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și anumite tipuri de cancere. De asemenea, conține și 11% din necesarul zilnic recomandat de potasiu, iar potasiul este asociat reglării tensiunii arteriale.

Reduce riscul de apariție a cancerului

Datorită proprităților sale antiinflamatorii, papaya este cunoscut pentru scăderea riscului de apariție a cancerului. De exemplu, o cercetare din 2014 sugerează că papaya fermenatat poate fi folosit în tandem cu terapiile tradiționale pentru a ține sub control și pentru a regla inflamații și deteriorările produse de radicalii liberi, cunoscute pentru declanșarea diferitor tipuri de cancer. Consumul de beta-caroten, un antioxidant prezent în papaya reduce riscul de dezvoltare a cancerului.

Papaya îmbunătățește digestia

Acest fruct exotiv este recomandat pentru problemele digestive din diferite motive. În primul rând, este bogat în enzime numite papaine, care ajută la vindecarea rănilor, dar și la ruperea alimentelor în stomac pentru a ajuta digestia. Conținutul de apă și enzime ajută tractul gastrointestinal și ameliorează balonarea, iar pentru că este o sursă ideală de fibre poate elimina constipația.