Fructul pasiunii, fructul care costă cât 1,5 kg de mere. Îl poți cultiva și în România? Ce vitamine are? Cum să prepari acasă cea mai bună înghețată

Gustul său unic, cu nuanțe exotice inegalabile face din fructul pasiunii unul dintre cele mai apreciate fructe din lume.
  • Publicat:
Fructul pasiunii, fructul care costă cât 1,5 kg de mere. Îl poți cultiva și în România? Ce vitamine are? Cum să prepari acasă cea mai bună înghețată
Fructul pasiunii, unul dintre cele mai scumpe fructe de pe piață. Îl poți cultiva și în România? Ce vitamine are? Cum să prepari acasă cea mai bună înghețată, foto Mădălina Drăgoi

Se spune că esențele tari se țin în eprubete mici. La fel și aromele deosebite ale fructelor, am putea spune. Mai ales dacă ne referim poate la cel mai delicios fruct din lume: fructul pasiunii. Acesta este mai mai mic decât un ou iar comestibilă este doar pulpa sa: maxim două lingurițe ar avea dacă ar fi să o măsurăm dintr-un fruct. Am aflat istoria acestui fruct exotic din ce în ce în ce mai popular și în România, nutrienții dar și cum îl putem folosi la crearea unui desert delicios chiar în propria bucătărie.

Fructul pasiunii face parte din familia de plante numită Passiflora. Passiflora este cunoscută multora din suplimentele alimentare destinate stării de calm, tratării anxietății.

Despre fructul pasiunii se vorbește încă de acum 400 de ani

Fructul pasiunii este numit așa pentru că face parte din una dintre speciile multiplele specii ale florii pasiunii. Numele a fost dat de misionarii portughezi în Brazilia când încercau să convertească indigenii la creștinist în secolul al XVII-lea. Numele era ”floarea celor 5 răni” și simboliza crucificarea lui Issus. Dovezile istorice spun că în Europa fructul pasiunii a fost adus în secolul al XVII-lea.

Cum arată fructul pasiunii?

Fructul pasiunii are formă ovală, rotundă. În general este mai mic decât un ou, dar mai mare sau egal cu o prună rotunda. Tipul de fructul pasiunii care se găsește de obicei în România are culoarea cojii mov (iar denumirea latină este Passiflora edulis). Dar există și tipuri de fructul pasiunii cu coaja galbenă, roșie și verde. Coaja fructului pasiunii are consisteța tare. Conținutul este zemos. Pulpa are nuanțe de galben-verde și conține semințe de mici de culoare neagră.

fructul pasiunii floare si fruct, foto Mădălina Drăgoi
Fructul pasiunii: floare și fruct, foto Mădălina Drăgoi

Ce gust are fructul pasiunii?

Pentru unele persoane fructul pasiunii este cel delicios fruct din lume.  Gustul său acrișor este incomparabil și greu de descris că are arome exotice. Dintr-un fruct de mărime normal nu veți obține mai mult de 2 lingurițe de pulpă.

Există 4 tipuri de fructul pasiunii: fructul pasiunii de culoare mov: Passiflora edulis Sims,

Fructul pasiunii galben Passiflora edulis f. flavicarpa Deg

Granadilla dulce Passiflor liquaris

Granadilla gigant (Passiflora Quadragualaris)

Cât costă fructul pasiunii?

Acest fruct nu se vinde de obicei la kilogram. Cu siguranță ar fi un prag psihologic greu de trecut dacă ar fi afișate prețurile pentru un kilogram. Se vinde la bucată. În Uniunea Europeană, în țările în care nu se cultivă fructul pasiunii, o bucată costă minimum 1 euro, echivalentul a 5 lei. În funcție de mediu în care este crescut, prospețime, prețul poate crește. Se consumă doar conținutul: pulpa și semințele.

Ce valori nutriționale are fructul pasiunii?

Pentru 100 grame de fructul pasiunii mov se înregistrează următoarele valori: kilocalorii: 97, carbohidrați 23.4 g, zaharuri 23, 4 g, fibre 10, 4 g, grăsimi: 0,7 g, proteine: 2,2 g, vitamina A: 64 micrograme – echivalentul a 8 la sută din doza zilnică pentru un adult, vitamina B2: 0,15 mg, B3: 1,5 mg, vitamina B9: 14 unități, echivalentul a 4 la sută din doza zilnică recomandată, vitamina C: 30 mg adică 36 la sută din doza zilnică recomandată.

Ce minerale se găsesc în fructul pasiunii

De asemenea, pulpa fructului pasiunii mai conține și 1 la sută din doza zilnică de vitamina K recomandată. În ceea ce privește mineralele, 100 g pulpă fructul pasiunii asigură 1 la sută din doza zilnică de calciu adică 12 mg, fier 12 din doza zilnică recomandată (1,6 mg), magneziu 8% adică 29 mg. 100 g pulpă fructul pasiunii mai conțin și 68 mg fosfor (adică 10%, potasiu 348 mg adică 7 la sută din doza zilnică recomandată, sodiu 28 mg adică 2% din doza zilnică, zinc 1 la sută din doza zilnică recomandată. Unele tipuri de fructul pasiunii sunt bogate în polifenoli ce ajută la lupta împotriva radicalilor liberi. Fructul pasiunii este și un bun hidrantant datorită conținutului mare de apă. De asemenea, pulpa fructului pasiunii se folosește și în sucuri, smoothie-uri.

Se poate cultiva și în România fructul pasiunii?

Fructul pasiunii crește cu succes în țări precum Brazilia, Columbia, Portugalia etc datorită condițiilor climaterice prielnice. Planta de fructul pasiunii are nevoie de spațiu pentru a crește. De exemplu în țările cu climă tropicală crește și pe garduri. În România planta se poate cultiva doar în sere, căci are nevoie constant de temperaturi de 22-24 grade C. Sunt însă și entuziaști care cresc plata de fructul pasiunii în ghivece în casă.

Ce se face din fructul pasiunii?

Ideal este să consumați fructul pasiunii în stare proaspătă pentru a beneficia de gustul incredibil dar și de proprietățile nutritive. A nu se uita că prin încălzire sau congelare se pierd din vitamamine, minerale. Însă puteți aroma diverse prepare culinare cu această aroma: de la salate, la oțet balsamic, la înghetață, prăjituri, preparate cu pește, preparate cu carne și chiar gem. Imaginația în bucătărie nu are limite.

Unul dintre cele mai appreciate dulciuri atunci când vine vorba despre deserturi este cu siguranță înghețata de fructul pasiunii. Iată o rețetă ușor de pus în practică în orice bucătărie.

Ce aveți nevoie pentru înghețată de fructul pasiunii?

O conservă de lapte condensate, 2 căni de pulpă de fructul pasiunii congelate, 2 căni de frișcă lichidă. Dacă doriți, puteți prepara și un topping tot acasă. Pentru sos trebuie să cumpărați și fructul pasiunii proaspăt, zahăr, amidon de porumb, sare.

inghetata fructul pasiunii, foto shutterstock
Reteță simplă de înghețată fructul pasiunii, foto Shutterstock

Rețetă cu fructul pasiunii – înghețată cu fructul pasiunii făcută în casă

Ingrediente:

1 conservă de lapte condensat dulce

2 căni de pulpă de fructul pasiunii

2 căni de frișcă lichidă sau smântână grasă, foarte rece

Opțional puteți face un sos de fructul pasiunii pentru această înghețată.

Ingrediente sos de fructul pasiunii pentru înghețată:

Pulpa din 4 sau 5 bucăți de fructul pasiunii

2 treimi de cană de zahăr

1 linguriță de amidon de porumb dizolvat într-o cană cu apă

Un praf de sare

Mod de preparare înghețată:

Smântâna sau frișca lichidă se pun în congelator pentur 20, 30 minute. Ideal este să fie foarte rece. Se amestecă ușor cu ajutorul unui mixer la viteză mică sau tel cu laptele condensat dulce. Apoi se mixează tot la viteza mică și pulpa de fructul pasiunii. Amestecul se pune în forme de înghețată sau într-o taviță rezistentă la îngheț. Se poate acoperi cu o bucată de hârtie de copt. Ideal este să se lase la congelator peste noapte. A se consuma în maximum 14 zile.

Mod de preparare sos pentru înghețata de fructul pasiunii

Într-un castron se amestecă pulpa din fructul pasiunii, cu zahăr, sare. Se pune într-o cratiță pe foc mic spre mediu amestecându-se ușor. Se adaugă apoi amidonul de porumb dizolvat în apă. Se mai lasă pe foc câteva minute, până se îngroașă. Cratița se îndepărtează de sursa de foc și se lasă la răcit. Se ține în frigider și se pune peste înghețata de fructul pasiunii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân