Oboseală extremă în Covid19 și post boală? Iată cum recapeți energia!

Dr. Ruxandra Constantina: Lipsa extremă de energie este un simptom al Covid19. Cum să dăm corpului mai multă energie?
  • Publicat:
Oboseală extremă în Covid19 și post boală? Iată cum recapeți energia!
Dr. Ruxandra Constantina, foto arhivă

”Într-adevăr, lipsa de energie, o stare oboseală (uneori extremă) la nivel fizic și psihic reprezintă un simptom des întâlnit în cazul infecției Covid19, dar și în convalescență. În primul rând ne ajută o alimentație care să conțină principii care asigură un status energetic ridicat” explică Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie explică pe larg cum putem ajuta prin alimentație organismul în perioada de convalescență Covid-19.

 

CSÎD: Ce să mănânce pacienții care au Covid19 dar și cei care sunt în etapa de convalescență coronavirus?

Dr. Ruxandra Constantina: Proteine de calitate (pește gras), multe porții de legume colorate pe zi, fructe (cătină, măceșe, căpșuni, banane, prune, portocale ) oleaginoase (nuci, migdale), cereale integrale (hrișcă, ovăz, orez brun, quinoa), leguminoase (năut, linte, fasole neagră), alimente fermentate; produse apicole (lăptișor matcă, polen), suc sau pulbere de orz verde.

CSÎD: Și hidratarea este importantă. Ce recomandați?

Dr. Ruxandra Constantina: Trebuie asigurată o hidratare adecvată, cu apă, ceai rozmarin, ghimbir, ginseng, compoturi făcute în casă.

Un somn adecvat (7-8 ore) este absolut necesar

CSÎD: Unii pacienți pot sta doar în pat, din cauza oboselii extreme…

Dr. Ruxandra Constantina: Chiar dacă la început este greu, este important să practicați o activitate fizică moderată, în funcție de posibilități, atât în casă, dar mai ales în aer liber. Foarte importante sunt și exercițiile de respirație profundă, executate zilnic (5-10 minute). Îmbuntățesc oxigenarea, cresc tonusul energetic.

La nivel celular se produce neuroinflamație la pacienții cu coronavirus

CSÎD: Ce se întâmplă la nivel celular de rămân pacienții cu Covid19 fără energie?

Dr. Ruxandra Constantina: Este vorba despre “Sindromul de oboseală cronică post-Covid” , dar care poate apărea și după alte infecții virale, și cuprinde o serie de simptome: oboseală severă, dureri musculare, tuburări de concentrare și memorare, probleme cu somnul. Există mai multe teorii care ar explica cauza: fenomenul de neuroinflamație, atacul virusului asupra mitocondriilor, organite celulare implicate în producerea de energie și în stresul oxidative, prin neutralizarea radicalilor liberi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân