40 de alimente care dau energie în convalescența Covid-19

Deși mulți pacienți experimentează o lipsă de energie extremă în perioada de convalescență, dulciurile concentrate nu sunt o soluție pentru o dietă ce ajută la refacerea organismului.
  • Publicat:
40 de alimente care dau energie în convalescența Covid-19
Dr Ruxandra Constantina, foto: arhiva

În perioada de convalescență o bună parte dintre pacienții care au suferit infecția cu Sars-Cov-2 se plâng de oboseală extremă și de lipsă de energie. Iată ce alimente ajută corpul să recapete energia. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie explică pe larg cum putem ajuta prin alimentație organismul în perioada de convalescență Covid-19.

CSÎD? Ce alimentație se recomandă în convalescență?

Dr. Ruxandra Constantina: După trecerea perioadei acute, organismul încearcă să își refacă rezervele nutritive și energetice, consumate în lupta cu virusul. Deci avem nevoie de o alimentație corectă pentru o recuperare rapidă; proteine de calitate – pește oceanic, sursa de proteină dar și acizi grași omega 3 cu rol antiinflamator; leguminoase; ouă, pui/curcan de țară; ciuperci;  proteine de origine vegetală (linte, fasole, năut, nuci); lactate semidegresate (lapte, iaurt, sana, chefir).

CSÎD: Este nevoie și de alimente pline de vitamine, minerale. De unde le luăm?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, este nevoie de aport crescut de vitamine/minerale/antioxidanți prin consumul zilnic de 4-5  porții de legume și fructe cât mai colorate (neapărat legumele cu frunze verzi); crucifere (broccoli, varză, conopidă).

CSÎD: De unde se recomandă să se ia fibrele?

Dr. Ruxandra Constantina: O sursă importantă de fibre și antioxidanți sunt oleaginoase (migdale, nuci). Dar și semințele pentru aportul de grăsimi sănătoase, vitamine B și magneziu. salate colorate, asortate. De asemenea, se recomandă și fructe proaspete de sezon. Dintre ele amintesc pe cele cu aport crescut de vitamina C precum fructele pădure (măceșe, cătina), citricele. Menționez și ardeii iuți, ardeii grași, verdețurile (cimbru, pătrunjel), legumele cu frunze verzi, cartofii dulci.

CSÎD: Ar fi și dulciurile o sursă de energie în perioada de convalescență Covid19?

Dr. Ruxandra Constantina: Ciocolata neagră cu 80-90% cacao, sursa de minerale, antioxidanți care conferă energie și vitalitate.

CSÎD: Ce nu se recomandă totuși în convalescența Covid19 din punct de vedere al alimentației?

Dr. Ruxandra Constantina: Fără alimente conservate și aditivate din comerț, dulciuri , băuturi dulci carbogazoase, prăjeli.

Hidratarea constantă de-a lungul zilei este importantă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”