Alimentul care înlocuiește cartoful în dietă. Are mai puțini carbohidrați, dar este la fel de gustos și poate fi mâncat și dacă ai diabet sau ficat gras

  • Publicat:
Alimentul care înlocuiește cartoful în dietă. Are mai puțini carbohidrați, dar este la fel de gustos și poate fi mâncat și dacă ai diabet sau ficat gras
Sursa foto: Shutterstock @Brent Hofacker

Îți plac cartofii, dar îi eviți pe cât posibil pentru că ești la dietă? Încearcă napul, o legumă cu gust similar, poate chiar un pic mai dulce, dar cu mult mai puțini carbohidrați periculoși pentru siluetă! Spre comparație cu cartoful, care are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul are cam 6 grame de carbohidrați și vreo 40 de calorii.

Napul este bogat în vitamine și minerale, precum calciu, acid folic, magneziu, fosfor și vitamina C. Un singur nap de mărime medie conține peste 230 miligrame de potasiu, un mineral foarte important pentru sănătatea inimii. Cine duce lipsă de potasiu are un risc mare să dezvolte hipertensiune, pietre la rinichi, accident vascular cerebral, diabet și osteoporoză.

În plus, napul conține glucozinolați, substanțe care pot juca un rol-cheie în prevenția multor forme de cancer, de la cancerul de sân până la cel de prostată sau cel colorectal, potrivit webmd.com. De asemenea, consumul de nap este benefic și pentru menținerea sănătății vederii. Este bogat în luteină, un antioxidant care reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Napul ajută la slăbit și protejează ficatul

Napul poate fi consumat fiert, copt, piure, însă și frunzele acestuia sunt bune, mai ales în salate proaspete. Se gătește foarte ușor și are un gust dulceag, perfect când ești la dietă și te cam încearcă poftele.

Pentru că are puține calorii și un indice glicemic scăzut, napul poate fi mâncat fără remușcări când vrei să slăbești, dar și dacă ai probleme cu glicemia.

Mai mult, studiile arată că napul este un aliment benefic și pentru ficat, datorită glucozinolaților care previn acumularea de grăsimi în celulele hepatice.

Aceiași glucozinolați ar putea avea un rol benefic și în infecțiile bacteriene, în special cele cauzate de E. coli sau stafilococul auriu.

Nu mai puțin importante sunt proprietățile antiinflamatoare ale acestei legume prea puțin cunoscute. Potrivit studiilor, compușii din nap ajută la prevenirea inflamațiilor din corp, principala cauză a durerilor articulare, dar și a cancerului sau hipertensiunii arteriale survenite pe fondul rigidizării vaselor de sânge.

Cine ar trebui să evite consumul de nap

Cum orice parte bună vine la pachet și cu lucruri mai puțin pozitive, napul trebuie consumat cu moderație sau chiar evitat de anumite categorii de persoane.

Spre exemplu, dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, e de preferat să eviți consumul de nap, deoarece conține vitamina K și potențează acțiunea medicamentelor, crescând riscul de sângerare.

De asemenea, dacă ai o boală renală, cantitatea mare de potasiu din nap se poate acumula în organism, cauzând slăbiciune, crampe și bătăi rapide ale inimii.

De evitat consumul de nap și dacă urmează să îți faci un test pentru determinarea de hemoragii oculte în fecale, deoarece poate duce la un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.

Rețetă de napi prăjiți la cuptor

Dacă ești un fan al cartofilor prăjiți și încerci să renunți (măcar temporar) la ei ca să slăbești, înlocuiește-i cu napi. Ține cont însă că, pe măsură ce sunt mai vechi și mai mari, napii vor fi mai amari. Deci alege-i pe cei proaspeți și de dimensiuni medii (cam cât o minge de tenis) ca să te bucuri de un gust dulceag.

Dacă totuși ai cumpărat napi cam măricei și nu știai acest lucru, poți scăpa de amăreala din ei dacă îi fierbi.

Mai jos îți oferim o rețetă de napi prăjiți la cuptor, dar poți alege să îi gătești în multe alte feluri.

Ingrediente: 2 napi, 2 linguri de ulei de măsline, condimente la alegere (sare, piper, cimbru, fulgi de ardei iute etc.)

Preparare: fierbe napii întregi aproximativ 30 de minute, apoi curăță-i de coajă și taie-i pe dimensiunea dorită. Pune napii într-o tavă acoperită cu hârtie pergament și toarnă peste ei uleiul și condimentele. Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă napii să se coacă 5-10 minute la 180 de grade Celsius sau până se rumenesc frumos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân