Dieta pe bază de plante – ce efecte are asupra creierului și vaselor de sânge?

03.07.2021
Dieta pe bază de plante - ce efecte are asupra creierului și vaselor de sânge?
Sursa foto: Shutterstock

Dieta pe bază de plante, dar care include și mici cantități de produse de origine animală, poate reduce riscul de apariție a accidentului vascular cerebral, arată o metaanaliză la cercetătorilor de la Harvard.

Cercetări anterioare privind dieta pe bază de plante indică, de asemenea, că acest regim alimentar reduce riscul de boli cardiovasculare.

Rezultatele acestei metaanalize, publicate într-un articol științific din revista Neurology, arată că regimul de tip mediteraneean și dieta DASH sunt cele mai indicate în ceea ce privește beneficiile asupra sănătății în general și asupra creierului în particular.

Per total, savanții au estimat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta accident vascular cerebral sau diverse afecțiuni circulatorii dacă o persoană urmează o astfel de dietă.

Dieta DASH, care determină o scădere a tensiunii arteriale fără administrarea de medicamente, a fost aleasă de un grup de experţi în sănătate drept cea mai bună dietă pentru persoanele diagnosticate cu diabet şi, totodată, cea mai bună soluţie pentru o alimentaţie sănătoasă.

În cadrul acestui regim, persoanele consumă în principal cereale integrale, fructe și legume proaspete, ceai și cafea, dar și brânză, unt, carne slabă de pui sau pește, cel puțin o dată pe lună.

Spre comparație, dieta exclusiv vegetariană nu ar aduce beneficii semnificative, spun experții. Potrivit acestora, persoanele care țin o dietă din care sunt excluse complet lactatele și carnea au tendința să consume și alimente mai puțin indicate, cum sunt cerealele rafinate, dulciurile sau grăsimile nesănătoase.

Sursa: medscape.org

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene