Grăsimile sănătoase: ce sunt şi de unde le consumăm

Grăsimile sănătoase sunt esenţiale pentru siluetă şi un stil de viaţă sănătos.
Grăsimile sănătoase: ce sunt şi de unde le consumăm
FOTO: 123rf.com / Grăsimile sănătoase: ce sunt şi de unde le consumăm

Un stil de viaţă sănătos nu presupune doar mişcarea fizică, ci şi o alimentaţie echilibrată, alcătuită din produse de calitate. Astfel putem obţine o siluetă armonioasă şi o sănătate de fier, mai ales dacă ştim cum mâncăm corect. Grăsimile sănătoase joacă un rol important în meniul pe care ni-l creăm zi de zi. Specialiştii de la Bodyshape Transformation Center ne explică ce sunt, mai exact, grăsimile sănătoase, în ce alimente le găsim şi în ce mod trebuie să le consumăm.

“Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Dacă regimul tău alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine să fie reprezentate de grăsimi sănătoase. Această cantitate de calorii poate fi obţinută din 50g de grăsimi, consumate pe parcursul unei zile. Un gram de grăsimi bune conţine 9 calorii”, declară Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center.

Grăsimile din categoria Omega 3 şi Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism:

  • Reprezintă o sursă de energie importantă;
  • Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;
  • Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E şi K;
  • Oferă organismului doi acizi graşi esenţiali pentru buna sa funcţionare: acidul linoleic (ALA) şi cel linolenic (GLA).
  • Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;
  • Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucat contribuie la menţinerea sănătăţii inimii;
  • Ajută organismul să îşi menţină temperatura optimă;
  • Reduc riscul de apariţie a afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer;
  • Contribuie la dezvoltarea fătului, în timpul sarcinii;
  • Stimulează producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.

Ce înseamnă grăsimi sanatoase

Grăsimile sănătoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate şi polinesaturate):

Grăsimile mononesaturate – reprezintă o sursă bogata de vitamina E şi reduc riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare. Le găsim în măsline, avocado, seminţe crude de susan şi dovleac, ulei de măsline, nuci, fructe oleaginoase.

Grăsimile polinesaturate – contribuie la reducerea trigliceridelor şi a colesterolului din organism şi se regăsesc în principal in uleiurile vegetale precum cel de măsline sau în peştele gras precum somonul, păstravul, tonul sau macroul.

Alimente care conţin grăsimi sănătoase

“Avem o varianţiune mare de alimente care conţin grăsimi sănătoase. Totul ţine de dorinţa noastră de a le include în meniul zilnic: avocado, seminţe de in, fructe oleaginoase (nucile, fisticul, alunele de pădure), peştele gras (somonul, tonul, păstravul, heringul şi macroul)”, adaugă Irina Alionte.