Fă din menopauză o etapă minunată! Patricia Rusu, coach în nutriție vine cu dieta ideală la menopauză

Menopauza este și o perioadă plină de necunoscute, perioadă în care un nou echilibru hormonal trebuie să se stabilească, iar tu ai nevoie de timp și spațiu pentru a lăsa corpul să își urmeze cursul, ca apoi să se adapteze la noile circumstanțe. 
  • Publicat:
Fă din menopauză o etapă minunată! Patricia Rusu, coach în nutriție vine cu dieta ideală la menopauză
Patricia Rusu, nutriţionist, foto arhiva personală

Ce alimente trebuie să aibă în  femeile la menopauză pentru a face față mai ușor simptomelor frecvente: bufeuri, insomnii, iritabilitate? Răspunde pe larg Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness.

 

Viața modernă, agitată și stresul tot mai mare aduc schimbări hormonale importante în viața femeilor, iar din ce în ce mai multe femei se confruntă cu acest aspect care aduce după sine începerea menopauzei mult mai devreme decât este normal. Eu consider că dacă iei aceasta perioadă a vieții tale ca pe o călătorie de descoperire de sine, în care afli mai multe despre tine și faci uz de toate mijloacele și resursele de care dispui, poate să fie best time of your life, sincer.

Unele simptome  ale menopauzei pot fi ținute sub control prin dietă corectă

Multe femei se plâng de bufeuri, dureri de cap, uscăciune vaginală, creștere în greutate, fluctuații de dispoziție, mâini și picioare reci, probleme cu memoria și incapacitate de concentrare. Fluctuațiile hormonale sunt cauza acestor manifestări și ele pot fi ținute sub control mult mai ușor învățând să te alimentezi într-un mod inteligent. Și există câteva tipuri de alimente care sunt țintite să recreeze acest echilbru intern, ca tu să resimți printr-un echilibru emoțional și fiziologic, din perspectiva optimizării greutății corporale.

Fibre, fructe și legume proaspete – de ajutor în dieta la menopauză

Începem cu cea mai simplă alegere, suplimentarea cu legume, fructe și alimente ce conțin fibre. Introducerea fibrelor în alimentație, sub formă de cereale integrale, fructe și legume, poate scădea colesterolul, glicemia și poate preveni constipația, pentru că decongestionează sistemul digestiv și ajută la echilibrarea microbiotei, a florei intestinale, ceea ce înseamnă că vei avea și o digestie mai ușoară.

Fitoestrogenii – de ce să îi aibă în dietă femeile la menopauză

Un alt element important ar fi alimentele ce conțin fitoestrogeni, precum, cerealele integrale, semințe de in, de susan, feniculul, merele, nucile românești. Fitoestrogenii, fiind compuși vegetali care sunt capabili să se lege cu receptorii estrogeni, pot suplini unele dintre efectele estrogenului care nu se mai produce în corpul tău atunci când este se instalează menopauza. Mai mult, legumele din familia cruciferelor (varza, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, kale, sparanghel) vor fi alegeri potrivite pentru perioada menopauzei datorită capacității lor de a te proteja împotriva cancerului de sân și a bolilor de inimă, dar și grație conținutului ridicat de nutrienți care susțin sănătatea oaselor, cum ar fi calciul, magneziul și acidul folic.

Ce grăsimi sunt recomandate în dieta femeilor la menopauză

Un swap între grăsimile de origine preponderent animală cu grăsimi sănătoase, de origine vegetală și acva pot balansa aportul de acizi grași nesaturați, în special Omega 3, de care ai nevoie în această perioadă. Optează măcar o dată pe săptămână să iei acizii grași din pește, precum sardine, hering, păstrăv, fructe de mare (atenție la proveniență), iar în restul zilelor mixează între sursele vegetale ca: nucile românești hidratate, semințe de chia și cânepă, susan alb și negru.

Proteinele vegetale – de ajutor în dieta la menopauză

Mi se pare relevant să aducem în discuție și aportul de proteine. S-a dovedit că sursele de proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele, întârzie debutul menopauzei precoce și prelungesc funcția de reproducere feminină. O porție pe zi din fasole, mazăre, linte, soia sau tofu poate avea un efect benefic asupra funcției ovariene și va reduce inflamațiile sau stresul oxidativ.

 

Leguminoasele, deopotrivă, sunt încărcate cu vitamine, minerale, antioxidanți și fibre benefice. Încearcă să reduci consumul de carne și lactate pentru a consuma zilnic o sursă de proteine vegetale. Așa, vei avea controlul greutății, vei face față simptomelor datorate menopauzei și te vei simți ușoară și plină de energie.

Astfel, o abordare naturală și o dietă echilibrată te vor face să te simți bine și să ai încredere în tine. Iar această etapă a vieții noastre va fi una ușoară și normală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân